Birden fazla nöbet de ücretli olmalı
Eğitimde yine yenilenen müfredata Eğitim-İş’ten tepki geldi. Kocaeli 2 No’lu Şube Başkanı Bülent Metin yeni düzenlemenin angarya yasağına rağmen angarya yüklediğini belirtip birden fazla nöbetin de ücretli olması için mücadelelerinin süreceğini söyledi.
Okul Öncesi Eğitim Ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yürürlüğe girdi. Eğitim-İş Kocaeli 2 No’lu Şube Başkanı Bülent Metin nöbet ücretinin sendikalarının bir kazanımı olduğunu belirtip, “Birden fazla nöbet görevlerine de ücret ödenmesi için mücadelemiz sürecektir” dedi. “MEB’den okula başlama yaşı ve öğretmene angarya düzenlemesi” başlığıyla yapılan yazılı açıklamada şu görüşler yer aldı:
Millî Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim Ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Kanunda yapılan zorunlu eğitim çağı çocuklarının yaş düzenlemesi sonrası, MEB’in 4+4+4 sistemi ile alt üst ettiği eğitim sisteminin en tartışmalı konusu olan okula başlama yaşı ile ilgili olarak yapılan bu düzenleme;
“a) İlkokulların birinci sınıfına, kayıtların yapıldığı yılın eylül ayı sonu itibarıyla 69 ayını dolduran çocukların kaydı yapılır. Ayrıca 66, 67 ve 68 aylık çocuklardan velisinin yazılı isteği bulunanlar da ilkokul birinci sınıfa kaydedilir” şeklindedir.
HAKLILIĞIMIZ ORTADA
4+4+4 yasasının tartışıldığı dönemlerde şiddetle karşı çıktığımız, bilimsel dayanağı olmayan okula kayıt yaşının düşürülmesi uygulamasından 6 yıl sonra geri adım atılması o günkü tepkilerimizin haklılığını ortaya koymaktadır.
Bu durum aynı zamanda AKP iktidarının eğitimdeki yanlışlıklarını ve bilimden uzak tavırlarını da ispatlamaktadır. Sadece bu alanda değil eğitimin her alanında yanlış yapan anlayışın sonucu olarak eğitim sistemimizin geldiği nokta son günlerde tartışılan ABİDE (Akademik Becerilerin İzlenmesi ve Değerlendirilmesi) sonuçları ile de ortaya çıkmıştır.
İktidar eğitime yönelik yaklaşımlarını aynı şekilde sürdürdüğü takdirde sonucun daha da kötü olması kaçınılmazdır.
AKIL VE BİLİM HÂKİM KILINMALI
Eğitimde akıl ve bilim hâkim kılınmalıdır. Eğitimin gerici vakıf, dernek ve Diyanet İşleri Başkanlığı’na havale edilmesi uygulamalarına, dayatmacı okul kayıtları ve dönüşümlerine, bilimden uzak müfredata, öğretmenlik mesleğinin itibarsızlaştırılması uygulamalarına son verilmelidir.
ANGARYA YASAĞINA AYKIRI
Değişiklikte ayrıca;
“ Müdür yardımcısı ve öğretmen sayısı yeterli olmayan okullarda müdür yardımcısı ve öğretmenlere haftada birden fazla nöbet görevi verilir.”
“ Çeşitli nedenlerden dolayı öğretmeni bulunmayan sınıfın düzeni, o saatte dersi olmayan nöbetçi öğretmen tarafından sağlanır” düzenlemeleri yapılmıştır.
Bu alan yıllardır tartışılmakta ve Anayasa’da yer alan angarya yasağına aykırı uygulamalara sebebiyet vermektedir. Yapılan düzenleme çözüme değil idareleri rahatlatmaya yöneliktir.
SORUNU ÇÖZMEYECEK
Eğitim-İş olarak eylem kararı aldığımızı ve öğretmenlerimizin angarya niteliğindeki birden fazla nöbet görevini yerine getirmemelerine yönelik tavrımıza rağmen yapılan bu düzenleme sorunu çözmeyecektir.
Bugünkü düzenlemeden sonra gerekli düzenleme yapılarak her nöbet görevi için ücret ödenmesi sağlanmalıdır. Aksi halde idarelerin ihtiyaç olmadığı durumlarda bile öğretmenlere birden fazla nöbet görevi vermeleri söz konusu olacak ve öğretmenlere angarya niteliğinde görevler yaptırılmaya çalışılacaktır.
Nöbet ücreti Eğitim-İş’in bir kazanımıdır ve bu ücretin arttırılması ve birden fazla nöbet görevlerine de ücret ödenmesi için mücadelemiz sürecektir.
Ayrıca herhangi bir nedenle boş geçen derslerin nöbetçi öğretmenlerce doldurulması da bugünkü düzenlemede yer almaktadır. Bu görevlerin de ücretlendirilmesi gerekir.
Nöbetçi öğretmenlerin öğle aralarında dinlenmelerine yönelik mücadelemiz ve eylem kararlarımız sonrasında genelge ile yapılan düzenlemenin yönetmeliğe işlenmiş olması olumlu bir yaklaşım olmuştur.
Yine düzenlemede;
Okul Öncesi Düzenlemesi:
“Günde ellişer dakikalık aralıksız 6 etkinlik saati süre ile ikili eğitim yapılır. Ancak, ana sınıflarında kayıt alanındaki tüm çocukların kayıtlarının yapılmasına rağmen, ikili eğitim için grup oluşturacak sayıda çocuk bulunamadığı takdirde normal eğitim de yapılabilir.”
Şeklinde olan madde;
“Güne başlama, oyun, beslenme, temizlik, etkinlik, dinlenme ve günü değerlendirme zamanlarını da içerecek şekilde günde ellişer dakikalık aralıksız 6 etkinlik saati süre ile normal eğitim yapılması esastır. Ancak kayıt alanında okula kesin kaydı yapılamamış çocuk bulunan okullarda ikili eğitim yapılması zorunludur” şeklinde değiştirilmiştir.
DERSLİK SAYISI YETERSİZ
Normal eğitime geçişe yönelik bu düzenleme eğitim açısından olumludur fakat derslik sayısının yetersizliği göz önüne alınmadan alınmış bir karar olup sınıf mevcutlarının esnek yapıdan kurtarılması gerekirken böyle bir düzenleme yapılmadan yapılan bu değişiklik sorunlar oluşturacaktır.
Ayrıca Okul Öncesi öğretmenlerimizin “ellişer dakikalık aralıksız 6 etkinlik saati” eğitim yapmaları eşitlik ilkesine de eğitimde verimliliğin sağlanmasına da aykırılık teşkil etmektedir.
Okul öncesi eğitimde de diğer kademelerde olduğu gibi etkinlik saatleri 40 dakika olarak düzenlenmeli, öğretmenlere dinlenme hakkı tanınmalıdır. Daha nitelikli bir eğitim ve öğretmenlerimize dinlenme olanağı verilmesi için okul öncesinde eğitimli yardımcı personel istihdam edilmelidir.
Okul öncesi öğretmenlerimizin diğer meslektaşlarına göre daha uzun süre ve aralıksız çalışmalarının karşılığında ilave ek ders ücreti ödenmesi de sağlanmalıdır.
MÜCADELEMİZ SÜRECEK
Sonuç olarak; bugün yapılan düzenlemelerde eksiklikler vardır ve giderilmelidir. Okul Öncesi ve İlköğretim Kurumları öğretmenlerine yönelik yapılan düzenleme maddelerinin vurguladığımız yanlışlık ve eksiklikler giderilerek ortaöğretim mevzuatına da işlenmesi gerekir. Sendikamız düzenlemeye ilişkin değerlendirmelerine devam etmekte olup eğitim ve öğretmenlerimiz açısından sorun oluşturacak alanlarda mücadelemiz devam edecektir.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.