BİLKAR’dan Muhteşem Yılsonu Finali
Gebze BİLKAR, 2016-2017 dönemini Gebze Osman Hamdi Bey Kültür Merkezi’ndeki yılsonu programı ile kapattı. Başkan Serdar Dikkatli...
Gebze BİLKAR, 2016-2017 dönemini Gebze Osman Hamdi Bey Kültür Merkezi’ndeki yılsonu programı ile kapattı. Başkan Serdar Dikkatli halk akademisi olma yolunda ilerlediklerini söyledi
Gebze’nin kültür ve sanatta öncü ve üretken sivil toplum örgütü, Bilimsel ve Kültürel Yayıncılık ve Üretim Kooperatifi (BİLKAR) 2016 – 2017 dönemini Gebze Osman Hamdi Bey Kültür Merkezi’nde gerçekleşen yılsonu etkinliği ile kapattı.
Türkiye’nin Tek Kültür
Sanat Kooperatifi
Gebze’de 1998 yılında kurulan, 2008 yılında kapanma aşamasına geldiğinde merhum Cengiz Badem tarafından başkanlığı üstlenilen ve o yıl itibariyle kültür sanata yönelen BİLKAR alanında Türkiye’nin tek kooperatifi olma özelliğini sürdürüyor.
Zengin Program
BİLKAR yılsonu etkinlikleri iki gün sürerken ikinci gün etkinliklerinde BİLKAR Çocuk Tiyatrosu, “Uçmayı Unutan Kuşlar” adlı oyunu Derya Ağdaş yönetmenliğinde sahneledi. Ardından Bayram Ali Kılıç’ın bağlama kursu öğrencileri Mert Koçak ve Cem Laçin beş eser seslendirdi. Şair Seydiye Aksu, “Hoş geldin” adlı şiirini okudu. BİLKAR Müzik Toplulukları Koordinatörü Refik Köksal’ın dönem boyu keman ve piyano ile müzik eğitimi verdiği kursiyerlerden oluşan çocuk korosunun konserinin ardından BİLKAR Orkestrası’nın konseri ile program sona erdi. Ayrıca Osman Hamdi Bey Kültür Merkezi’nin fuaye salonunda bir dönem Birgün’e de çizen karikatürist Hasan Seçkin’in 15 – 16 Haziran 1970 büyük işçi yürüyüşünü anlatan karikatürleri ile görsel sanatlar kursiyerlerinin resimleri sergilendi.
Etkinliğe ilgi yoğun olurken CHP Gebze Kadın Kolları Başkanı Ülker Yiğit, ADD Gebze Şube Başkanı Nilgün Aydın, CHP Gebze İlçe eski Başkanı Meşaik Karakuş da izleyiciler arasında yer aldı.
Onlara Atfedildi
Ahde vefanın güzel örneklerinin sergilendiği program geçtiğimiz yıllarda hayatını kaybeden BİLKAR eski başkanlarından Cengiz Badem, Birgün Gazetesi eski Yazı İşleri Müdürü İbrahim Çeşmecioğlu, Demokrat Gebze Gazetesi’nin eski sahiplerinden Ragıp Demirkol, Cemal Balcı, Hamit Erdağı, Salman Işık, Kenan Gök ve Fikret Ocak’a ithaf edildi.
Kurucular Unutulmadı
1998 yılında kurulan BİLKAR’ın kurucularından Hıdır Güler ve Meşaik Karakuş’a bizzat, CHP Gebze İlçe Başkanı Recep Dursun’a ise CHP Gebze Kadın Kolları Başkanı Ülker Yiğit kanalıyla onurlukları verildi. Ayrıca yine BİLKAR kurucuları arasında yer alan CHP Kocaeli eski Milletvekili Dr.Mehmet Hilal Kaplan, Avukat Fatih Yamen, Avukat Yüksel Genç’in onurlukları ise kendilerine teslim edilecek.
Dönemin Öğretmenleri
Programda öğretmenler BİLKAR Müzik Toplulukları Genel Koordinatörü Refik Köksal ile Tuğba Şeker ve Samet Şeker (piyano), Murat İnce (gitar), Gökhan Bütün (yan flüt), Bayram Ali Kılıç (bağlama), Ufuk Muslu (görsel sanatlar), Abbas Kırçıl, Derya Ağdaş ve Fatih Erdaş (tiyatro) ile programa katılamayan Ozan Direniş Uzuner (piyano) Özgür Şahin (görsel sanatlar), Alpaslan Kılıçaslan (kemençe) ve Emek Nalbant (tiyatro) da katkılarından ötürü onurluk ile onurlandırıldı.
Destekleri Karşılıksız Kalmadı
Ayrıca BİLKAR’a olan desteklerinden ötürü Kocaeli BŞB Kültür Sanat Müdürü Ufuk Eser, Emekli-Sen Gebze Şube Başkanı Cemil Yüksek, haftada bir gün tam sayfasını BİLKAR’a ayıran Yeni Haber Gazetesi’nin sahibi İsmail Kadı, Özgürlük Kitabevi’nin sahibi Tahir Canan, eğitimci Nabi Belekoğlu, Karikatürist Hasan Seçkin, Recai Özel, Mevlüt Çiftçi, eğitimci Murat Kaya, BİLKAR Tiyatro Topluluğu’nun kostümlerini diken Nazmiye Ağdaş, BİLKAR’ın kullandığı yerlere dokuz yıldır kira zammı yapmayan mal sahipleri Zekeriya Güneş ve iki yıldır zam yapmayan Osman Beşiroğlu’na da onurlukları teslim edildi. Onurlukların teslimatı programa katılanlara veya temsilcilerine ağırlıklı olarak kursiyer velileri tarafından yaptırılırken programa katılamayanların onurlukları kendilerine elden teslim edilecek.
Halk Akademisi Olma
Yolunda İlerliyoruz
BİLKAR Başkanı Serdar Dikkatli bu yılki etkinliklerde emeğin hakkının teslimi için onurlandırmaya da ağırlık ve önem verdiklerini belirtip, “Biz aynı zamanda bir ahde vefa, vicdan ve emek hareketiyiz. Parayla pulla işimiz yok. Sanatı, kültürü, estetiği Gebze’deki halka mal etmek istiyoruz. Her ne yapmak istiyorsak tüm kursiyerlerimiz, velilerimiz ve destekçilerimiz ile birlikte yaptık. BİLKAR olarak halk akademisi olma yolunda ilerliyoruz” dedi.
Çok Anlamlı Destekler
BİLKAR’a geride bıraktığı yıllarda çok anlamlı destekler geldiğini belirten Dikkatli, “Kimi sandalyeye masaya ihtiyacımız olup olmadığını sordu. Kimi bir tencere dolma ile geldi. Kimi konserlerde bilet satarken sorun yaşadığımızı görenler konsere gelmemesine karşın dayanışma bileti alıp zarar etmemizin önüne geçti. Avukat Fatih Yamen’in ikinci evliliği sonrası eşinin bir kere kullandığı gelinliği BİLKAR kursiyeri bir işçi kızımız da evlenirken giydi. Yine Fatih Yamen’in bulduğu Singer marka bir dikiş makinesini biraz onarımla kullanılır hale getirdik.
Gebze’de Bir Başka Hayat Mümkün
Tiyatro topluluğumuzun kostümleri Nazmiye Ağdaş tarafından dikildi. Bir üyemizin getirdiği kırtasiye malzemelerini Dilovalı çocuklara, bir diğerinin getirdiği oyuncakları Kandıra Kırkarmut Köyü Şehit Er Ahsen Budak İlkokulu öğrencilerine dağıttık. 15 koli Ramazan erzağını, ihtiyaç sahiplerine aktardık. Hayvanseverlerin, Dışarıdaki Patiler’in sokak hayvanları için yürüttükleri kermes dahil her tür çalışmaya destek olduk. Toplumun her kesimine dokunan çalışmalarımızla önümüzdeki yıllarda da Gebze’de başka bir hayatın, dayanışmanın mümkün olduğunu göstermeye devam edeceğiz” dedi.
BİLKAR’da Bu Yaz
BİLKAR yılsonu programı ile iki ay süreli bir dinlenme sürecine girdi. Yaz aylarında iki ay süresince gitar, bağlama ve piyano kursları verilecek. Bu kurslar Ramazan Bayramı sonrası başlayacak. Kayıt kabulleri sürüyor.
BİLKAR’da 2017 – 2018
2017-2018 dönemine ilişkin çalışmalar 15 Ağustos’tan itibaren başlayacak. Kayıtları 1 Ağustos 2017’den itibaren kabul edilmeye başlayacak.
Önümüzdeki dönemin yeni kursları arasında klarnet, masal anlatımı, diksiyon, 10-15 yaş grubuna yönelik okuma atölyesi, pedagoji başta olmak üzere sistematik veli eğitimleri yer alıyor.
Ayrıca müzikte piyano, keman, bağlama, gitar, yan flüt ve kemençe; görsel sanatlarda resim, 7-10 yaş grubu okuma atölyesi, büyüklere okuma atölyesi, tiyatro ve satranç önümüzdeki dönemin de eğitim programında var.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.