Başiskele’nin “Sazlıdere”sine kentsel dönüşüm önerildi
İlimizde sanayi içinde kalan ve sanayiye dönüşen yerleşim alanları Çayırova’da Sazlıdere, Dilovası’nda Yıldız ile sınırlı değil. KBB Meclisi’nde SP Grup Başkanvekili Mustafa Gürsoy, Başiskele’nin üç mahallesinde, 90 hektar alanda kentsel dönüşüm önerdi
Kocaeli’de 1970-80’li yıllarda çarpık sanayileşmenin tetiklediği çarpık kentleşme, ilimizin dört bir tarafını sorun yumağı haline getirdi. Öte yandan Büyükşehir Belediyesi yapılanması ile birlikte 40’ı aşkın belde belediyesinin 12 ilçe belediyesinde kümelenmesi, beldelik dönemi imar planlarıyla ilçelik dönemi planlarının örtüşmemesi, Büyükşehir Belediyesi ile ilçe belediyeleri uyumsuzluklar ve yetki karmaşaları sorunları kaos haline getirdi.
YERİNDE DÖNÜŞECEK DE NASIL DÖNÜŞECEK
İlimizde sanayi içinde kalan ve sanayiye dönüşen yerleşim alanları Çayırova’da Sazlıdere muhiti, Dilovası’nda Yıldız Mahallesi ile sınırlı değil. Riskli alan ilan edilip Bakanlığın devraldığı Sazlıdere’de çözüme dair tek bilinen yerinde dönüşüm ama ne tür olacağı, henüz açıklanmadı. Dilovası Yıldız’da sanayiyle iç içe konutlar asgari 20 yıldır tahliye olacak, yaşam sürüyor.
90 HEKTARDA DÖNÜŞÜM ÖNERDİLER
Kocaeli’nin hemen her ilçesinde benzer sorunlar yaşanırken KBB Meclisi’nde SP Grup Başkanvekili Mustafa Gürsoy, Başiskele’nin üç mahallesinde, 90 hektar alanda kentsel dönüşüm önerdi. Gürsoy’un gündeme alınıp imar komisyonuna havale edilmesini istediği konuyu KBB Başkanı Tahir Büyükakın gündeme alınmasına gerek görmeden, ilgili müdürlüğün ilgilenmesini istedi. Önergede şu görüşler yer aldı:
GÜNÜBİRLİK “ÇÖZÜMLER”
“İlimiz şartları ve konumu dolayısıyla hızla göç alan ve buna bağlı olarak yoğun yapılaşmaya maruz kalmakta, buna bağlı olarak alt yapı, üst yapı ve planlama sorunları da yaşanmaktadır. Ne yazık ki bu hızlı ve yoğun yapılaşmaya, ilimizi bugüne kadar yönetenler uzun vadeli kalıcı çözümler üretememiş, günü birlik çözümlerle günü kurtarmaya çalışmışlardır. Bu yönetim anlayışı da; problemlerle beraber büyüyen ve gelişen bir kent planlamasını getirmiştir. Bu anlayışla büyüyerek gelişen ilimizin planlaması; sürdürülebilir olmadığı gibi bazı ilçelerimizde büyük sorunları ve çözümsüzlükleri de beraberinde getirmektedir. Bu çarpık kentleşme sorununu Başiskele ilçesinde yaşıyoruz.
KONUT DIŞI KENTSEL
ÇALIŞMA ALANI PLANLANDI!
Başiskele İlçemiz sınırlarında bahse konu sorunları Sepetpınar, Vezirçiftliği ve Karadenizliler (Ordulular) Mahalleleri; genel planlamada sanayi ve depolama alanı, konut dışı kentsel çalışma alanı olarak planlanmış ve bu planlamaya uygun olarak hızla yapılanmaktadır.
KONUT ALANLARI, SANAYİNİN
ARASINDA SIKIŞTI
Ancak ilçe kurulmadan önce, belde belediyelerinden gelen ve konut olarak planlanan Sepetlipınar Mahallesi’nde yaklaşık 25 hektar, Vezirçiftliği Mahallesi’nde 59 hektar ve Karadenizliler Mahallesi’nde 14 hektar olan alanlar; ilçe planları hazırlanırken bu mevcut konum dikkate alınmadan planlama yapıldığından bu konut alanları sanayi alanları arasında sıkışmış ve gelişme imkânları da yoktur.
HER TÜR KİRLİLİK…
Bunun yanında bu konutlarda yaşayanlar sağlıksız şartlarda yaşamını sürdürmektedirler. Bu alanlarda çevre, hava ve gürültü kirliliği, trafik ve altyapı gibi sorunlar yaşanmaktadır. Kronikleşmiş bu sorunun çözümü için, bu alanlarda ivedilikle radikal çözüm üretilmesi gerekmektedir.
Probleme dönüşen bu alanlar kentsel dönüşüm kapsamına alınmalı, mevcut konut planları çevrelerindeki gelişen planlama kriterlerine dönüştürülmeli, bu alanlarda yaşayan vatandaşlarımızın daha sağlıklı yaşamlarını sürdürecekleri yeni alanlara taşınmaları sağlanmalıdır. Bu dönüşüm sırasında da vatandaşların maddi olarak büyük kayıplar yaşamaması için gerekli çözümler acilen üretilmelidir. Bu bağlamda çalışmaların yürütülmesi için imar komisyonuna havalesini talep ediyoruz.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.