Avşar: Kentsel dönüşüm düzenlemesi istismara açık
DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Cem Avşar, TBMM’de onaylanan kentsel dönüşüm düzenlemesinin istismara açık bir düzenleme olduğuna dikkat çekerek, iktidarın imar ve rant konularında sicilinin kabarık olduğunu söyledi.
Deprem riski altındaki bölgelerde kentsel dönüşüm çalışmalarının hızlandırılmasına yönelik hazırlanan 21 maddelik kanun teklifi TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile birlikte başta İstanbul olmak üzere tüm Türkiye'de kentsel dönüşümün hızlandırılarak riskli binaların afetlere dirençli hale getirilmesi amaçlanıyor. Düzenleme ile önceki kanunda yer alan “kentsel dönüşüm kararının alınabilmesi için hak sahiplerinin üçte iki çoğunluğunun aranması” zorunluluğu kaldırılırken kentsel dönüşüm kararının hak sahiplerinin salt çoğunluğuyla alınacağı hükmü getirildi.
“İstismara açık bir madde”
Elips Haber’den Sümeyye Aksu, kentsel dönüşüm düzenlemesini Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar ile konuştu. Düzenlemede yer alan rezerv alanlarla ilgili maddenin en çok çekindikleri madde olduğunu dile getiren Avşar, “Geçmişte de rezerv alan ilan etme maddeleri vardı. Fakat bu kentsel dönüşüm yasasıyla beraber bu düzenlemeyi şöyle yapıyor. Diyor ki; ben başkanlık olarak yani Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı altında kurulan kentsel dönüşüm başkanlığı olarak canımın istediği her yeri rezerv alanı ilan edebilirim. Yani şu an üzerinde konut olan İstanbul’un bir mahallesi de olabilir veya bir orman arazide olabilir diyor. Tabi ki burada da bunu yaparken kendisine şu savunmayı yapıyor; ben bu rezerv alanı ilan edeceğim yerlerin gelirin yüzde 30 ile deprem bölgesini kalkındıracağım. Şimdi bu bir bahane. Bu istismara açık bir şey” dedi.
Deprem bölgesinde yıkımlarla alakalı süreçlerin de çok uzadığına dikkat çeken Avşar, “Orta hasarlı bina, az hasarlı bina, yüksek hasarlı bina bunlar mahkemeye başvurduğu zaman en az 1-2 sene sürüyor. Dolayısıyla orada bir kentsel dönüşüm başlayamıyor. Yani yıkım başlayamıyor. Mahkeme süreçlerine takılıyor. Bu kanun diyor ki; ben bu süreyi kısaltıyorum. İşte 3-6 ay kısaltıyorum. Senin yapacağın mahkemedeki itiraz hakkını, üst mahkemeye taşıma hakkının hepsini elinden alıyor. Ben işte kafama göre burayı dümdüz edeceğim. Tamam, o bir ihtiyaç orada fakat bu yasal düzenlemede yine anayasaya göre buradaki mülkiyet hakkını korumayı engelleyecek bir durum. Dolayısıyla geçmişte de biz bu yasanın benzerlerini gördük” ifadelerini kullandı.
İmar affı yasasını da birçok insanın mağdur olduğunu duyurarak çıkardığını belirten Avşar, şunları söyledi: “Fakat uygulamada işin bir sürü pürüzleri çıkıyor. Bugün işte imar affı yasasından dolayı kurulan denekler var, milyonlarca mağdur var. Bu gibi bir düzenlemenin haklı gerekçeleri olabilir fakat siz bunu bahane ederek başka şeylerin de önünü açma potansiyeline sahip bir iktidarsınız. Dolayısıyla bu uyarılar dikkate alınmalı ve bazı verdiğimiz cümle değişiklikleri daha genelden daha kısıtlayıcıya; mesela rezerv alanı ilan etmesiyle ilgili şu öneriyi verdik; afet bölgesi le sınırlayın bunu. Fakat bunlar hazır böyle bir gündem varken yetkiyi eline alıp orada farklı kaynaklar oluşturma bilinçaltında olabilir.”
Kaynak: Elips Haber
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.