Atatürk’ün Karamürsel’e Gelişinin 91.Yıldönümü Kutlandı

Atatürk’ün Karamürsel’e Gelişinin 91.Yıldönümü Kutlandı

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Karamürsel’e gelişinin 91.yıldönümü kutlama etkinlikleri kapsamında Atatürk Anıtında tören düzenlendi.

Karamürsel Belediye Başkanlığının çelenk sunumu ile başlayan programda Atatürk, silah arkadaşları ve ebediyete intikal etmiş şehitlerimiz adına saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu.

Törene Karamürsel Kaymakam Vekili Gölcük Kaymakamı Müfit Gültekin, Garnizon Komutanı Jandarma Teğmen Alihan Ak, Karamürsel Belediye Başkanı Ahmet Çalık, Cumhuriyet Başsavcısı Cihat Karakaya, ilçe protokolü, siyasi parti temsilcileri, Atatürkçü Düşünce Derneği Kocaeli ve Karamürsel şubeleri ve ilçe halkı katıldı.

“ATATÜRK, ULUS DEVLETİ KURMUŞTUR”

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Karamürsel Belediye Başkanı Ahmet Çalık, Atatürk’ün Karamürsel’e geldiği günü anlatarak; “Bugün burada, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün bundan 91 yıl önce 24 Temmuz 1933 tarihinde ilçemizi şereflendiren ziyaretinin yıl dönümünü birlikte kutlamaktayız.

Atatürk parçalanmış, bir imparatorluğun enkazından sadece 15 yılda tam bağımsız bir Ulus Devleti ve laik bir Cumhuriyet kurmuştur.

Atatürk, 24 Temmuz 1933 yılının sıcak bir yaz gününde; denizden tekneyle gelerek ilçemize ayak basmış; belediyemizin eski hizmet binası önündeki iskeleden, kendisini coşkuyla karşılayan ilçemiz halkını selamlayarak belediyemize teşrif etmişlerdir.

Atatürk, buradaki istirahatten sonra, görevi esnasında her zaman yaptığı gibi, ilçemiz çarşısına, halkın arasına girmiş, Atatürk caddesindeki Pirali namıyla bilinen kıraathanede kendisine sunulan kahveyi içerek vatandaşlarla sohbet etmiş, onların isteklerini bizzat kendilerinden dinlemiştir.

“KARAMÜRSEL, MİLLİ MÜCADELEDE ÜSTÜN KAHRAMANLIK GÖSTERMİŞTİR”

Büyük Devlet Adamı Atatürk, ilçe askerlik şubesindeki incelemeleri sırasında, kahraman bulduğu Karamürsel halkı için şu onur verici sözleri söylemiştir: “Karamürsel halkı, İstiklal Savaşı’nda çok çalışmış, kadını ve erkeği ile cepheye silah ve cephane taşımış, işgal hareketlerine karşı üstün bir kahramanlıkla mukabelede bulunmuştur. Bu sebeple burayı ziyaret etmekten son derece memnunum.”

Hepimiz biliyoruz ki Karamürsel tarihi ipek yolu ve deniz ulaşımıyla milli mücadelede köprü görevi görmüştür. Karamürsel halkı çok bedeller ödemiş, çok gözyaşları dökmüştür.

LOZAN ANTLAŞMASININ YILDÖNÜMÜ

Bugün aynı zamanda Lozan antlaşmasının yıldönümüdür. Türkiye’de Lozan’la ilgili bugüne kadar birçok asılsız iddialar atılmıştır. Zaman bunların hepsinin beyhude olduğunu, bunları iddia edenlerin kendi tarihini ve kendi kahramanlarını hala sindirememiş dış mihrakların uzantılarının olduğunu ortaya çıkarmıştır.

Konuşmamı cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün, Lozan antlaşması için söylediği sözlerle bitirmek istiyorum;

“Bu antlaşma, Türk ulusuna karşı yüzyıllardan beri hazırlanmış ve Sevr antlaşması ile tamamlandığı sanılmış büyük bir yok etme girişiminin yıkılışını bildirir bir belgedir. Osmanlı tarihinde benzeri görülmemiş siyasi bir zafer eseridir”

Bu sözlerle Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü bir kez daha şükranla anıyor, bu vesile ile halkımıza ve değerli konuklarımıza selam ve saygılar sunuyorum” dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.