Astım ile KOAH’ı karıştırmayın
Önlenebilir bir hastalık olan Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH), özellikle 40 yaş sonrasında ve uzun dönem sigara kullanımı sonucu kendini...
Önlenebilir bir hastalık olan Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH), özellikle 40 yaş sonrasında ve uzun dönem sigara kullanımı sonucu kendini gösteriyor ve geri dönüşümü tam olarak olmuyor. KOAH’ın tedavi edilebilir ama daha da önemlisi önlenebilir bir hastalık olduğunu vurgulayan Anadolu Sağlık Merkezi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Kemal Tahaoğlu “Hastalığı önlemenin yolu sigara ve nargile kullanılmaması” dedi. Astım ve KOAH’ın belirtilerinin birbirine çok benzediği için bu hastalıkların karıştırıldığına dikkat çeken Doç. Dr. Tahaoğlu, yanlış tanının hastalığın tedavisinde ciddi sorunlara neden olabileceğini söyledi.
40 YAŞ ÜSTÜNDE ORTAYA ÇIKIYOR
Küresel Hastalık Yükü (KHY) çalışması verilerine göre, KOAH her yıl tüm dünyada yaklaşık 3 milyon insanın ölümüne sebep oluyor. Bu rakamlarla KOAH’ın dünyadaki 3’üncü ölüm nedeni olduğunu söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Kemal Tahaoğlu “Toplum genelinde erkek hastalığı olarak algılansa da kadınlardaki sigara kullanım artışı KOAH’ın kadınlarda görülme sıklığını arttırdı” diye konuştu.
Sigara gibi yaşın da önemli bir risk faktörü olduğunu anlatan Doç. Dr. Tahaoğlu, hastalığın 40 yaş üzerinde daha sık ortaya çıktığını belirtti. KOAH’ın asıl nedeninin sigara, pipo, puro, nargile gibi tütün kullanımları olduğunu söyleyen Doç. Dr. Tahaoğlu, “Genetik duyarlılık, çevresel uyaranlara maruziyet, mesleki nedenle organik/inorganik toz ve kimyasallara maruz kalmak, hava kirliliği ve kent hayatı da KOAH’ın nedenleri arasında yer alıyor” dedi.
ASTIM İLE KOAH ARASINDAKİ 3 TEMEL FARK
Toplumda KOAH ile astım hastalığının sık sık karıştırıldığının altını çizen Doç. Dr. Kemal Tahaoğlu “Bunun en önemli sebebi, her iki hastalıkta da benzer belirtilerin (öksürük, nefes darlığı, hırıltı gibi) olmasıdır. Ancak üç temel farkın altını çizmek gerekir. Tanının yanlış olması, hastalığın kontrolü ve doğru tedavisi açısından ciddi sorunları beraberinde getirebilir” açıklamasında bulundu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.