“Aşı hayat kurtarır”
GEBZE İLÇE TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ:Gebze İlçe Toplum Sağlığı Merkezi’nde yapılan açıklamada, aşının hayat kurtardığı belirtilerek, “Amacımız...
GEBZE İLÇE TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ:
Gebze İlçe Toplum Sağlığı Merkezi’nde yapılan açıklamada, aşının hayat kurtardığı belirtilerek, “Amacımız çocuklarımızın aşılanmasını, aşılanma şansını kaçıranlar var ise aşılanmaları için sağlık kuruluşlarına başvurmalarını sağlayabilmek, ayrıca sağlıklı bir toplumun gereği için aşılama hizmetinin vazgeçilemez olduğu bilincini tüm kesimlere ulaştırabilmektir.”Denildi.
Gebze İlçe Toplum Sağlığı Merkezi’nde yapılan açıklamada Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından Avrupa Bölgesi, 2005 yılında aşılamanın desteklenmesini savunmak için ‘’Aşı Haftası’’ yapılmasına karar verdiği ve ilk ‘’Aşı Haftası ‘ Ekim 2005 tarihinde yapıldığı ifade edildi.
Açıklamada, “Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölge Komitesi tarafından 20-25 Nisan 2015 tarihleri arasında düzenlenmesine karar verilen ‘‘Dünya Aşı Haftası’nda’’ ana tema bağışıklamanın önemine vurgu yaparak farkındalığı ve aşı kapsayıcılık oranlarını artırmak olarak belirlenmiştir.
Ülkemizde Genişletilmiş Bağışıklama Programının amacı aşı ile korunabilir hastalıkların ve bu hastalıklardan kaynaklanan sakatlık ve ölümlerin engellenmesidir. Bilindiği gibi ülkemizde 1985 yılından bu yana yürütülen Genişletilmiş Bağışıklama Programı (GPB) kapsamında başarılı çalışmalar yapılmıştır. Aşılama kapsayıcılık hızları gittikçe yükselmiş, bağlı olarak aşı ile korunabilir hastalıkların görülme sıklığı ve hastalıkların neden olduğu ölüm oranlarında belirgin düşüşler olmuştur. Her 100 çocuktan 97’si aşı takvimine göre aşılanarak dünya da bir çok ülkenin başaramadığı yüksek aşılama hızlarına ulaşılmıştır. Bu program Difteri,Boğmaca, Kızamık,Kızamıkçık,Kabakulak, Tetanoz (Yeni Doğan Tetanozu dahil),Verem,Çocuk Felci,Hepatit B Hepatit A, Suçiçeği, Hemofilus İnfluenza tip B ve streptekokus pnömoniye bağlı ilerleyici akciğer hastalıklarını kapsamaktadır.
11 HASTALIK İÇİN AŞI
2005 yılı sonuna kadar 7 hastalığa (Difteri, Boğmaca, Tetanoz, Çocuk Felci, Kızamık, Hepatit B,Verem ) karşı aşılama yapılıyordu. 2006 yılında bütün sağlık kuruluşlarında Hip aşıları tek enjektör içinde uygulanmaya başlanmış, böylece bir seferde 5 hastalığa karşı aşılama yapılması sağlanmıştır. Kasım 2008 tarihinden itibaren ise; Mayıs 2008 doğumlu çocuklardan başlamak üzere, konjuge pnömokok aşısı (KPA) takvime eklenmiştir.Böylelikle aşı ile koruma sağlanan hastalık sayısı 11’ e yükselmiştir.2010 yılında ise ilköğretim 1. sınıfta uygulanmak üzere aşı takvimine DaBT-İPA ( Dörtlü karma ) aşısı eklenmiş, bu şekilde bu yaş grubuna ek bir doz boğmaca aşısı uygulanmasına başlanmıştır.Nisan 2011 tarihinden itibaren de daha geniş koruyuculuk sağlayan konjuge pnömokok aşısı uygulanmaya başlanmıştır. 2012 yılında Hepatit A aşısı, 2013 yılında ise Suçiçeği aşısı eklenmiştir.
BEBEKLER AŞI İLE KORUNABİLİR
Aşı uygulanarak, uygulanması sağlanarak her yıl yaklaşık 40.000-50.000 bebeğin aşı ile korunabilir hastalıklardan ölümü engellenebilmektedir. Amacımız çocuklarımızın aşılanmasını, aşılanma şansını kaçıranlar var ise aşılanmaları için sağlık kuruluşlarına başvurmalarını sağlayabilmek, ayrıca sağlıklı bir toplumun gereği için aşılama hizmetinin vazgeçilemez olduğu bilincini tüm kesimlere ulaştırabilmektir.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.