Anne sütü çocuğu hastalıklardan ve alerjiden koruyor

Anne sütü çocuğu hastalıklardan ve alerjiden koruyor

Anadolu Sağlık Merkezi’nden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ela Tahmaz Gündoğdu, “Anne sütü beyin ve zekâ gelişimini de olumlu etkiler”

Dünyanın en büyük mucizelerinden biri kabul edilen anne sütü, bebek beslenmesi açısından çok önemli. 1-7 Ağustos Dünya Emzirme Haftası vesilesiyle anne sütü ile beslenen çocuklarda başta enfeksiyon hastalıkları olmak üzere birçok hastalığın ve alerjilerin görülme sıklığının azaldığını vurgulayan Anadolu Sağlık Merkezi’nden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ela Tahmaz Gündoğdu, “Anne sütü beyin ve zekâ gelişimini de olumlu etkiler” açıklamasında bulundu.

 

Bebeğin ilk haftalarda en az 2-3 saatte bir veya günde 8-12 kez olmak üzere emzirmenin gerekli olduğuna dikkat çeken Anadolu Sağlık Merkezi’nden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ela Tahmaz Gündoğdu, “Bebeğin emmek istemediği durumlar olursa 1 saat sonra tekrar deneyebilirsiniz. Özellikle ilk haftalarda bebeğin 5 saatten daha uzun süre emmeden uyumasına izin vermemek önemli. Bebeği uyandırmak için teninizle temasa geçirebilir, yüzünü nemli bir havlu ile silebilir, üzerini soyabilir ya da nazikçe sırtını, karnını, ayaklarını sıvazlayabilirsiniz” dedi.

EMZİRME SIKLIĞINA DİKKAT

Anne sütünün çabuk sindirildiğini belirten Dr. Ela Tahmaz Gündoğdu, “Bebek 2 günlük olduğunda günde yaklaşık 8-10 kez emer; bu da her 2-3 saate karşılık gelir. Bebeğinizi her emmek istediğinde emzirin. Açlıklarını ağızlarıyla aranarak ve hareketlerini artırarak gösterirler. Ağlama genelde en son belirtidir” dedi.  Bebek 1-2 emme hareketinden sonra yutkunuyorsa süt aldığının anlaşılabileceğini söyleyen Dr. Ela Tahmaz Gündoğdu, “Emmesini bitirene ve uyuyana kadar memede kalabilir. 5-7 günlükten itibaren bir memede 20 dakika kalırlar. Yutması bitene kadar aynı memede kalmasını sağlayın, daha sonra gazını çıkartın ve diğer memeye geçirin” şeklinde konuştu.

 

MEMEDE BİRİKEN SÜT SORUN OLMASIN

Doğumdan sonraki 2’nci veya 3’üncü günde memelerdeki doluluk ve sütün artacağını söyleyen Dr. Ela Tahmaz Gündoğdu, “Bu durumda memelerde aşırı gerginlik ve ağrı hissedilebilir. Bebeğin memenizin ucunu koyu renk kısmıyla beraber ağzının içine alıp almadığını kontrol edin. Sadece meme ucunu alıyorsa memeyi tam boşaltamayabilir. Bebeğinizi her 1-3 saatte bir sık aralıklarla besleyin. Bebek emmekte zorlanıyorsa emzirmeden önce anne sütü sağılarak memeler bir miktar boşaltılabilir, böylece meme ucu da daha çok belirginleşir. Memenin üzerine ılık veya soğuk kompres uygulayın. Bebeğinizi sakin ve stressiz bir ortamda emzirin, rahatlamak için müzik dinlemeyi deneyin. Emzirme aralarını dinlenmeye ayırın” önerilerinde bulundu.

 

ANNE SÜTÜNÜ DERİN DONDURUCUNUN EN SOĞUK YERİNE KOYUN

Her damlası hazine değerinde olan anne sütünün bebeğe yararlı olabilmesi için uygun koşullar altında saklanması gerekir. Bütün emziren annelerin, özellikle de çalışanların süt sağmayı öğrenmelerinin gerekliliğine değinen Dr. Ela Tahmaz Gündoğdu, “Bu işlem süt oluşumunun sürekliliğine katkı sağlayacaktır. Sağılmış anne sütünü temiz bir kap veya saklama poşetinde saklayabilirsiniz. Ayrıca, donarken süt genişleyebileceğinden, tepeleme doldurmayın. Tüm torbalara mutlaka tarih ve miktar yazın. Sütü derin dondurucunun kapağına değil, en soğuk noktasına koyun” uyarında bulundu.

 

ANNE SÜTÜ DERİN DONDURUCUDA 6 AY SAKLANABİLİR

Anne sütünün oda serinliğinde 6-8 saat, buzdolabı rafında 72 saat saklanırken derin dondurucu da 6 aya kadar saklanabileceğini belirten Dr. Ela Tahmaz Gündoğdu, “Saklanan anne sütünü kullanırken ise ocak veya mikrodalga fırına koymak sütün proteinini bozar ve bebeğinizin ağzını yakabilir. Süt poşetini sıcak bir kaba ağzı dışarıda kalacak şekilde koyarak eritebilirsiniz. Sonrasında sıcaklığı kontrol ederek bebeğinize verebilirsiniz” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.