“Anayasa değişikliklerinden emekçiye fayda yok”
Gebze Sendikalar Birliğine bağlı sendikalar dün ortak açıklama yaptılar. Sendikalar Birliği Dönem Sözcüsü Süleyman Akyüz, “Bugüne kadar çıkan...
Gebze Sendikalar Birliğine bağlı sendikalar dün ortak açıklama yaptılar. Sendikalar Birliği Dönem Sözcüsü Süleyman Akyüz, “Bugüne kadar çıkan yasaların hepsi emekçilerin aleyhine çıkmıştır” dedi.
Petrol İş Sendikası Gebze şubesinde düzenlenen basın açıklamasına; Petrol-İş Sendikası ve Sendikalar Birliği Dönem Sözcüsü Süleyman Akyüz, Eğitim-Sen Gebze Şube Başkanı Ogur Aydın, Birleşik Metal-İş Gebze Şube Başkanı Necmettin Aydın, Nakliyat-İş Gebze Şube Başkanı Erdal Kopal, Eğitim-İş Gebze Temsilcisi Bülent Metin, Tek-Gıda Sendikası Anadolu Yakası Şube Başkanı Zeynel Öztaş, Çelik-İş Gebze Şube Başkanı Şerafettin Koç, Emekli-Sen Gebze Şube Başkanı Cemil Yüksek, TMMOB Makine Mühendisleri Odası Gebze Temsilciliği Yürütme Kurulu Başkanı Sinan Yücel, CHP Gebze Emek Komisyonu Başkanı İsmet Güven ve çok sayıda işçi katıldı.
Basın açıklamasın yapan Petrol İş Sendikası Gebze Şube Başkanı ve Sendikalar Birliği dönem sözcüsü Süleyman Akyüz; “16 Nisan 2017 tarihinde gerçekleştirilecek bir Anayasa referandumu ile karşı karşıyayız. Ülkemizin yönetim sistemini kökten değiştirecek önemli bir referandum süreci yaşıyoruz. Ülkemiz hassas bir dönemden geçerken ve OHAL sürerken gerçekleştirilen bu referandum ne yazık ki, toplumda yeni gerilimlere neden olmakta ve halkımızın kutuplaşmasına hizmet etmektedir. Bu durumun temel nedeni, böylesi önemli Anayasa değişikliklerinin toplumsal uzlaşıdan uzak, farklı kesimlerin hassasiyetleri gözetilmeden, adeta bir oldubitti ile gündeme getirilmiş olmasıdır. Halkımız iki keskin cepheye bölünmeye çalışılmakta, referandum sürecinde başta emekçi kesimlerin hak mücadelesine olmak üzere demokratik haklara büyük engeller çıkarılmaktadır. “ dedi.
Akyüz ayrıca, “Yeni bir Anayasada, darbe anlayışının getirdiği yasakçılık terk edilmeli, emeği ilgilendiren düzenlemelerde uluslararası insan hakları standartları ve ILO normları benimsenmelidir. Bu tespitlerden hareketle, başta Anayasada olmak üzere grev ve sendikalaşmaya dönük her türlü engel, kısıtlama ve yasaklamaların kaldırılmasını talep ediyoruz. Sendikal barajlar ve grev hakkını kısıtlayan düzenlemeler tümüyle kaldırılmalıdır. Yeni Anayasada, çalışma hakkı, parasız ve nitelikli eğitim ve sağlık hizmeti, iş güvencesi ve örgütlenme özgürlüğü garanti altına alınmalı, işyerlerinden başlamak üzere her türlü ayrımcılık terk edilmelidir. Yeni bir Anayasa, hak ve özgürlüklere dayalı demokratik bir sosyal hukuk devleti için gereklidir. 16 Nisan'da ise emeğin yararına değişikliklerin oylanmayacağını hepimiz biliyoruz. Şimdi tüm açıklığıyla soruyoruz, Anayasa Değişiklikleri İle;
İşsizlik sorunu çözülecek mi?
Kıdem tazminatımız güvence altına alınacak mı?
Taşeron işçiler kadroya alınacak mı?
Sendikal hakların kullanımındaki engeller kaldırılacak mı?
Vergi adaleti sağlanacak mı?
Alım gücün artacak mı?
Zorunlu Bireysel Emeklilik (BES) dayatması son bulacak mı?
Kamu emekçilerinin iş güvencesi ile ilgili tartışmalar son bulacak mı?
Ülkenin KHK’ler ile yönetilmesini istiyor musun?
Yasama, Yürütme, Yargının tek elde toplanmasını onaylıyor musun?
Yetkileri elinden alınmış ancak sayısı 600’e çıkarılarak bütçeden daha fazla pay alacak bir Meclisi onaylıyor musun?
Çocuklarımızın geleceği güvence altına alınıyor mu?
Eğitim ve sağlık hizmetleri nitelikli ve parasız oluyor mu?
Bu soruların yanıtı bellidir: Tüm emekçiler bunları düşünerek kararını özgürce vermelidir.
Bu gerçekten hareketle, referanduma sunulacak Anayasa değişikliklerinin emekçilere sağlayacağı bir kazanım bulunmamaktadır. Üstelik, kuvvetler ayrılığı esasını ortadan kaldıran ve Cumhuriyetimizin temel ilkelerini tartışmaya açan Anayasa değişikliklerinin, demokrasimizin güçlenmesine hizmet etmeyeceği açıktır ve bu değişikliklerle mevcut darbe Anayasasının dahi gerisine gidilmektedir. Ülkemizin içinde bulunduğu durum göz önüne alındığında toplumu kutuplaştıranlara inat emekçiler sağduyusunu kaybetmeden davranabilme kararlılığında olacaktır. Gebze Sendikalar Birliği olarak Anayasa Değişikliklerinin emek merkezli olmasını, toplumsal uzlaşı ile hayata geçirilmesini talep ediyor, emekten yana olmayan ve toplumsal uzlaşıdan uzak bir Anayasa değişikliğinin ülkemize bir yarar sağlamayacağının bilinmesini kamuoyu ile paylaşıyoruz.” İfadelerine yer verdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.