Afetlere hazırlık eğitimi
Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı Zemin ve Deprem İnceleme Şube Müdürlüğü tarafından ortaklaşa düzenlenen “Kocaeli Mahalle Halkı Afetlere Hazırlık Eğitim Projesi” kapsamında Başiskele’de 2 günlük eğitim gerçekleştirildi.
“Kocaeli Mahalle Halkı Afetlere Hazırlık Eğitim Projesi” ile olası afetlere karşı ciddi hazırlık yapan Büyükşehir Belediyesi, toplumda afet bilincini oluşturmaya devam ediyor. Bu bağlamda Kocaeli Üniversitesi, Kocaeli İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, Başiskele Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı Zemin ve Deprem İnceleme Şube Müdürlüğü tarafından ortaklaşa düzenlenen “Kocaeli Mahalle Halkı Afetlere Hazırlık Eğitim Projesi” kapsamında Başiskele’de 2 günlük eğitim gerçekleştirildi.
22 MAHALLEDEN 318 KİŞİYE EĞİTİM
Projenin genel hedefi; toplumda afet bilinci kültürünü oluşturmak. Bu kapsamda mahalle gönüllülerine afet öncesi, sırası ve sonrasında bilinmesi ve yapılması gerekenlerle ilgili eğitimler verildi. Başiskele Türkiye Yüzyılı Gençlik Merkezinde gerçekleşen eğitimde Prof. Dr. Esma Buluş Kırıkkaya tarafından ‘afetler karşısında dirençli toplum’, AFAD Eğitmeni Alper Şen tarafından ‘afet bilinci’, Doç. Dr. Serpil Gerdan tarafından ise ‘gözlemsel mahalle tehlike analizi ve yapısal olmayan risklerin azaltılması’ konu başlıkları ele alındı.
YOĞUN KATILIM
Başiskele Türkiye Yüzyılı Gençlik Merkezinde gerçekleştirilen eğitim programına Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Berna Abiş, Başiskele Kaymakamı Dr. Soner Şenel, KOÜ Rektör Yardımcısı Ömer Faruk Çelik, Başiskele Belediye Başkan Yardımcısı Kadir Kandemir, İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanı Osman Günler, AFAD Eğitim Şube Müdürü Selim Biçer, Başiskele’nin farklı mahallerinden STK’lar, muhtarlar, öğretmenler, imamlar ve mahalle halkı gönüllüleri katıldı.
“BU EĞİTİMLER BİR SEFERBERLİKTİR”
Programın açılış konuşmasını yapan KOÜ Rektör Yardımcısı Çelik, “Afete karşı tüm toplumun bilinçlenmesi gerekiyor. Bu tür çalışmalar her şeyden önemli. Kocaeli Üniversitesi olarak afete karşı tüm toplumun bilinçlenmesinin sadece yerel yönetimler ile olmayacağının farkındayız. Bu tür eğitimler toplum için önemli bir farkındalık projesidir. Bu eğitimler mahalle bazında temel afet eğitimi bilinci kazandırmak için önemli bir seferberliktir” ifadesini kullandı.
“TOPLUMSAL AFET BİLİNCİ OLUŞTURMALIYIZ”
Türkiye’nin deprem ülkesi olduğuna dikkat çeken Başiskele Kaymakamı Şenel, “Afetler Türkiye’nin bitmeyen gündemi. Erzincan depreminden 6 Şubat depremine kadar olan depremler bu coğrafyanın gerçekliği. Afet bizim ülkemizde sadece depremlerle anılsa da aslında doğa olaylarının sonucunda da afetler yaşanabiliyor. Yöneticiler olarak üzerimize düşen görevi yerine getirmeye çalışıyor. İlçe Afet Müdahale planlarımızı oluşturduk. Bugünse afet sonrası için değil, afete hazırlık için toplandık. Bir afet bilinci oluşturmalıyız” açıklamasında bulundu.
“BÜYÜKŞEHİR’İN HEDEFİ DİRENÇLİ ŞEHİR”
Depreme karşı dirençli bir şehir oluşturmak için çalıştıklarını ifade eden Başkan Vekili Abiş, “Önemli bir eğitim toplantısı için bir aradayız. 2016 yılından itibaren 6 ilçede 37 mahallede 1206 kişiye eğitim verildi. Bugün de eğitimlerimiz Başiskele ilçesinde devam ediyor. Afet deyince bizim aklımıza deprem geliyor. Biz 17 Ağustos 1999 Depremini yaşadık. Farklı tarihlerde farklı şehirlerde büyük depremler yaşandı. Deprem bizim ülkemizin bir gerçeği. Kocaeli Üniversitesi, AFAD İl Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyesi olarak eğitimler veriyoruz. Ayrıca Büyükşehir Belediyesi olarak hedefimiz dirençli şehir Kocaeli’yi oluşturmak. Toplumumuzun bilinçlenmesi gerekiyor. İnşallah bu eğitimler diğer ilçelerde de devam edecek” dedi.
SAHA UYGULAMA GEZİSİ
Afet Zararlarının Azaltılması ve Gözlemsel Mahalle Tehlike Analizi konusunda teorik eğitim veren Kocaeli Üniversitesi’nden Doç. Dr. Serpil Gerdan sunumunun ardından yaklaşık 318 mahalle gönüllüsüyle sahaya çıkarak Gözlemsel Mahalle Tehlike Analizi uygulamasını gerçekleştirdi. Yeşilyurt Mahallesinde evlerin dış cephelerini inceleyen katılımcılar, Doç. Dr. Gerdan yönetiminde bina cephesi, bina çevresi ve kentsel altyapı kusurlarını tespit etti.
GÖRDÜKLERİ RİSKLERİ ANALİZ ETTİLER
Binaların dış cephelerinde bulunan ve olası deprem esnasında düşüp zarar verebilecek nesnelerin indirilmesi noktasında bilinçlenen mahalle gönüllüleri, sahada verilen eğitimle binalarda gördükleri riskleri analiz etme imkânı da buldu. Depreme karşı yapısal risklerin azaltılması noktasında gördükleri eksiklikleri not alan katılımcılar, Güvenli Yaşam Odası’nda ise eşya sabitleme ile ilgili uygulamalı eğitimler aldı.
GÜVENLİ YAŞAM ODASINDA UYGULAMA
Büyükşehir Zemin ve Deprem İnceleme Şube Müdürlüğü ekipleri, eğitim projesinde Güvenli Yaşam Odası’nı tanıttı. Katılımcılar, ilgili eğitmen tarafından eşya sabitlemeye yönelik hazırlanan Güvenli Yaşam Odası ile toplumda depreme karşı yapısal olmayan risklerin azaltılması konusunda bilinçlendirildi. Bu kapsamda AFAD gönüllüsü vatandaşlar, Güvenli Yaşam Odası’nda eşyaların nasıl duvarlara monte edildiğini öğrenmiş oldu.
İLK YARDIM EĞİTİMİ
Eğitimlerin ikinci gününde ise katılımcılara Büyükşehir Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı ilk yardım eğitim hemşireleri Kevser Uysal ve Neslihan Genç tarafından ilk yardım eğitimi verildi. Katılımcılar; Tam Tıkanmalarda (Solunumum tamamen durması-Heimlich manevrası), Yaralanmalar, Kırık-Çıkık-Burkulma, Kanamalar, İlkyardım, Kalp Krizinde İlkyardım, Zehirlenmeler ve Taşıma Teknikleri’’ gibi konularda uygulamalı eğitim aldı.
YANGIN EĞİTİMİ
İtfaiye Dairesi Başkanlığı İtfaiye Önleme ve Eğitim Şube Müdürlüğü tarafından ise katılımcılara yangın eğitimi verildi. Eğitmen İlknur Erdoğan, katılımcılara yanma ve yangın, yangın yerinde olası riskler, söndürme maddeleri ve söndürme teknikleri, taşınabilir yangın söndürücüler ve acil durumlarda kullanımı başta olmak üzere birçok konuda teorik bilgiler sundu. Eğitmenler Murat Aydoğan ve Hasan Koyunlu tarafından ise katılımcılara uygulamalı yangın söndürme eğitimi verildi. Kontrollü bir ortamda oluşturulan akaryakıt yangınına müdahale edilerek söndürücülerin kullanım etkinliği gözlemlendi. Katılımcıların hepsi çıkan yangını başarıyla söndürdü. Program sonunda katılımcılara sertifikaları verildi. Kocaeli Mahalle Halkı Afetlere Hazırlık Eğitim Projesi Yeşilyurt Mahallesindeki deprem anıtında deprem şehitleri için yapılan dualarla son buldu.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.