Acı Çehre Tohumu Nedir? Acı Çehre Ne İşe Yarar? Acı Çehre Nasıl Kullanılır?
Son yıllarda pek çok insanın yaşadığı sorunlardan birisi de kilo problemidir. Pek çok kişi zayıflamak için çareler araştırırken, öne çıkan Acı Çehre Otu oluyor. Metabolizmayı hızını arttırdığı ve bağırsakların çalışmasını hızlandırığı için gündem olan Acı Çehre Otunu sizler için araştırdık. Peki, Acı Çehre Tohumu Nedir? Acı Çehre Ne İşe Yarar? Acı Çehre Nasıl Kullanılır?
Dünyada pek çok insanın olduğu gibi ülkemizde de son yıllardaki en büyük sorunlarından birisi kilo problemidir.Son zamanlarda metabolizma hızını ve bağırsakların çalışmasını hızlandırdığı için öne çıkan çözümlerden birisi de acı çehre tohumu ve acı çehre otu oldu. Peki, zayıflamaya yardımcı olmasının yanı sıra sağlığa faydalı diğer etkileri ile öne çıkan Acı Çehre Tohumu Nedir? Acı Çehre Ne İşe Yarar? Acı Çehre Nasıl Kullanılır? İşte detaylar...
DOKTORUNUZA DANIŞIN
Acı Çehre Otu ve Tohumu kullanımında, Bütün bitkisel ürünlerde olduğu gibi kullanılmadan önce mutlaka doktora danışılmalıdır. Özellikle kronik hastalığa sahip olanların bu tarz ürünleri kullanırken çok daha dikkatli olmaları gerekir. Vücutta biriken aşırı suyun dışarı atılmasına yardımcı olarak zayıflamayı destekleyen acı çehre ile vücuttan yağ atımı gerçekleşmez. O yüzden kalıcı bir kilo verme söz konusu değildir. Etkisini tam olarak gösterebilmesi ve zayıflamayı destekleyebilmesi için yeterli ve dengeli beslenmek önemlidir.Ayrıca vücuttan su atımını gerçekleştirdiğinden dolayı acı çehre kullanılırken bol su tüketilmesi büyük önem taşır. Aksi halde vücudun sıvı elektrolit dengesi bozulabilir ve vücut halsiz kalabilir. Latince ismi rhammus catharcitus olan acı çemen idrar söktürücü etkisinden dolayı bazı müshil haplarının üretiminde kullanılır.
ACI ÇEHRE NEDİR?
Halk arasında acı çehre olarak bilenen Akdiken ağacının tohumu olan bitkinin tarihi çok eskilere dayanır. Acı Çehre 4 ile 9 santimetre arasında değişen yapraklara sahiptir ve 6-25 milimetre genişliğindeki sapları dikenlidir.Haziran ayında çiçeklenmeye başlayan acı çehre meyvesi ekim ayında olgunlaşır.Böcekler ve kuşlar sayesinde üretimi sağlanan acı çehre kendiliğinden yetişmez.
Bazik özelliğe sahip toprakları ve güneşli ortamları sever.
ACI ÇEHRE'NİN DİĞER ADLARI NELER?
Acı Çehre, Alacehri, Cehri, Barut ağacı, ateş Tacı, Gövem eriği, Geyikdikeni, Cumurd ve Mürdeşe adlarıylada bilinir.
ACI ÇEHRE NASIL KULLANILIR?
Bitki üzerinde olgunlaşan meyveler toplanarak sıkılır.Sıkarak elde edilen meyve özü şekerle karıştırılarak şurup olarak tüketilir ya da meyveler kurutularak toz haline getirilip sulandırılarak içilir.Acı Çehre ayrıca bitki çayı olarakta kullanılır. Bitkinin tohumları kaynatılan su içinde 5 dakika bekletilir ve demleme gerçekleştikten sonra acı çehre çayı olarak tüketilir.
ACI ÇEHRE NASIL TÜKETİLMELİDİR?
Acı Çehre, yemeklerden yarım saat önce ya da yemeklerden yarım saat sonra tüketilebilir. Acı çehre yaprakları dövülerek kanayan yaralara sürülebilir. Kanamayı azaltıcı etkisi olan acı çehre ayrıca siğillere de sürülebilir. Ciltteki kaşıntıları acı çehre meyvesi sürüldüğünde kaşıntı ortadan kalkar.
Ayrıca bitkisel ilaç olarak da piyasada yer alan acı çehre hapı doktor kontrolünde kullanılabilir.
ACI CEHRE'NİN FAYDALARI NELER?
Acı çehre birincil olarak kilo kontrolünün sağlanmasında etkindir. İştahı kapatıcı etkisinden dolayı zayıflamaya yardımcıdır. Bağırsakları yumuşatan acı çehre kabızlığa iyi gelir. Acı çehre ağacının gövde ve dal kabukları kullanılarak hazırlanan çayı ishal yapıcı özelliğe sahiptir. Kronik kabızlık problemi olanlar sabah kahvaltısından önce acı çehre meyvesi tükettiklerinde hızlı bir şekilde etkisini görebilir. Hazmı kolaylaştıran acı çehre gaz sancısı ve şişkinlik sonucu oluşan karın gerilmelerine iyi gelir. Diyabet hastalarının kan şekerinin düzenlenmesinde etkindir. Kolesterolü düzenleyici etki gösterir. Özellikle kötü huylu LDL kolesterolünü düşürürken iyi huylu HDL kolesterolünün yükselmesini sağlayabilir.
Faydaları saymakla bitmeyen Acı Çehre, İdrar söktürücü özelliğe sahip olan acı çehre bitkisi vücutta biriken fazla suyun atımını kolaylaştırır. Böbrek ve prostat rahatsızlıklarının tedavisini destekleyici rol oynar.Bağırsak fonksiyonlarının düzenlenmesinde oldukça etkilidir.Bağırsakların çalışmasını hızlandırır ve kronik kabızlık gibi ciddi problemlerin üstesinden gelmede vücuda destek olur. İçeriğinde yer alan antioksidan bileşenler toksin maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlayarak vücut direncini güçlendirir ve bağışıklık sisteminin fonksiyonlarını arttırır. Bağırsak ve midede oluşan gazları yok eder. Şişkinlik ve hazımsızlık gibi problemlerin ortadan kaldırılmasında vücudu destekler. Cilt hücrelerinin sıkılaşmasını sağlayarak deri sarkmalarının engellenmesinde etkin bir rol oynar.
ACI ÇEHRE ZARARLARI VE YAN ETKİLERİ
Doğal zayıflatıcı etkisinden dolayı belirgin bir yan etkiye sahip olmadığı düşünülen acı çehrenin aşırı tüketilmesi sağlık problemlerine yol açabilir. İşte Acı Çehre'nin zararları...
Aşırı acı çehre çayı tüketimi vücuttan su atımını arttırarak vücudun sıvı elektrolit dengesini bozabilir. Çift görme, mide bulantısı, şiddetli ishal acı çehre otunun zararları arasında yer alır.
Her ne kadar kan şekeri üzerine faydaları olsa da özellikle insülin kullanan tip 1 diyabet hastaları, karaciğer hastaları ve böbrek yetmezliği bulunan hastaların doktora danışmadan acı çehre otu kullanmaları önerilmemektedir. Aynı şekilde antidepresan kullanan, kortizon kullanan ve morbid obez hastaları ile kalp hastalarının da mutlaka doktor kontrolünde kullanmaları gerekir.
Sağlıklı bireylerin bile acı çehre otunu kullanırken dikkatli olmaları uzun süre ve aşırı dozda tüketmemeleri sağlıkları açısından önemlidir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.