AB karbon iziyle kirletme  hakkını satın almak istiyor!

AB karbon iziyle kirletme hakkını satın almak istiyor!

Makine Mühendisleri Odası’nın Gebze’de düzenlediği 6’ncı Enerji Verimliliği Kongresi iki gün sürdü. 500 kişinin katıldığı bilgi şöleninin açılışında Kocaeli Şube Başkanı Mehmet Ali Elma, AB’nin önerdiği karbon ticaret sisteminin, “Dünyayı kirletme hakkını satın alma” diye tanımladı

Ülkemizde enerjinin kalbi önceki cuma ve cumartesi günleri ilçemizde, Gebze Teknik Üniversitesi’nde attı. Makine Mühendisleri Odası’nın düzenlediği 6’ncı Enerji Verimliliği Kongresi’nin sonuç bildirgesi de bir süre sonra oda tarafından yayınlanacak.

MMO Kocaeli Şube Başkanı Mehmet Ali Elma etkinliğin açılışında yaptığı konuşmada dünyadaki enerji savaşının Türkiye’ye etkisine de değinmişti:

https://www.gebzehaber.net/dunyadaki-enerji-savasi-en-cok-turkiyeyi-vuruyor-110878h.htm

TÜRKİYE’NİN AÇIKLANMIŞ BİR

STRATEJİ PLANI YOK

final-101.jpg

Elma’nın aynı konuşmada dikkat çektiği bir diğer detay ise, “Karbon ayak izi” mevzuu oldu: “Günümüzde; karbon ayak izi gibi uygulamalar; fosil yakıt kaynaklı karbon salımlarını, endüstriyel kirleticileri ve sera gazlarının salınımını sona erdirmeye yönelik politikalar değildir. AB’nin önerdiği karbon ticaret sistemi, karbon alımının yer değişimini sağlayarak dünyayı kirletme hakkını satın almayı öngörmektedir. Bu dünya işleyişinde, Türkiye’nin 2053’te Net Sıfır Emisyon hedefine nasıl ulaşacağına dair tartışılmış, açıklanmış bir strateji bulunmamaktadır.

YERLİ ÜRETİM KAYNAKLARININ

KULLANIMI HIZLANDIRILMALI

final-102.jpg

Bu sebeple, dünya ölçeğinde çevreci, yenilenebilir enerji kaynaklarının payı artırılırken, bizlerde bu alandaki çalışmalarımızı hızlandırmalı, ve enerjide dışa bağımlılığımızı azaltmak üzere yerli üretim kaynakların kullanılmasını artıracak politika ve gerçekçi uygulamaların hayata geçirilmesini sağlamalıyız.”

BAĞIMSIZLIĞIMIZI DA

ZAFİYETE UĞRATIYOR

Başkan Elma açıklamasında ayrıca şu görüşlere yer verdi: “Alım gücünün her geçen gün daha da azaldığı, gerçek enflasyonun düşmediği, özellikle üretimin ana girdilerinden olan enerji fiyatlarına yapılan yüksek oranlı zamlarla birlikte üretim maliyetlerinin ciddi oranda yükseldiği bir ortamda, maalesef uluslararası rekabet edebilirliğimiz de zayıflamıştır. Bu durumla birlikte, yüzde 70’ler civarında olan enerjide dışa bağımlılığımız, ekonomik etkilerin yanında ulusal bağımsızlığımızı da zafiyete uğratmaktadır.

Yine evlerimizde kullandığımız elektrik ve doğalgazı, yüksek birim fiyatlarla kullanmakta oldukça zorlanmaktayız. Bu durum, alternatif yakıtların devreye girmesini ve hava kirliği ile birlikte halk sağlığını da tehdit etmektedir.

SERA GAZI VE İKLİM DEĞİŞİMİ

Dünyada en önemli enerji kaynağı olan petrol ve kömür gibi fosil yakıtların kullanımı hızla tükenmekte ve bu durum, var olan kaynakların kullanımında enerji verimliliği çalışmalarını çok daha önemli kılmaktadır. Diğer yandan enerjinin üretimi ve kullanımı esnasında ortaya çıkan sera gazı emisyonlarının sebep olduğu küresel ısınma, iklim değişiklikleri gibi çeşitli çevresel sorunlar oluşturmaktadır.

YIKICI SONUÇLARI

Enerji tüketimi kaynaklı; hava ve çevre kirliliğinin insan ve toplum yaşamına olumsuz etkiler yaratmasının yanı sıra, iklim krizinin insan yaşamını ve doğayı tehdit eden kuraklık, denizlerin ısınması, yer altı sularının azalması, orman yangınları, beklenmedik zamanlarda yüksek yağışlar, yağışların düzensiz hale gelmesi, su baskınları gibi yıkıcı sonuçları dünyaca yaşamaktayız.

VERİMLİLİK BİR DAVRANIŞ

HALİNE DÖNÜŞTÜRÜLMELİ

Makina Mühendisleri Odası olarak, Endüstride, Ulaşımda ve Binalarda Enerji Verimliliği konularında; mühendislerin-mimarların, üreticilerin, halkın ve tüm ilgililerinin bilinçlendirilmesi ve verimliliğin bir davranış haline dönüştürülmesi; ekonomik olarak enerji için ülke dışına çıkan paranın ülkemizde kalması; çevre ve canlı sağlığının korunması gibi amaçlarla, teknolojik ve bilimsel esaslar doğrultusunda birçok çalışmayı yürütmekteyiz.”



SONUÇ BİLDİRGESİ…

Halk için bilimde

İnançlı ve kararlıyız

Kongrenin değerlendirilmesi; MMO Kocaeli Şube Sekreteri Taylan Özkan tarafından yapıldı.

final-109.jpg

Özkan sözlerine, “Cumhuriyet’in 100’ncü yılında bilim ve tekniğin, sermaye için değil halkımızın refah seviyesini artırarak gelişmiş ülkeler arasına girmek için kullanmakta inançlı ve kararlı olduğumuzu belirterek başlamak istiyorum” dedi.

Bildirinin başlangıç ve bitiminde tüm paydaşlara, katılımcılara, konuşmacılara, katkıda bulunanlara teşekkür eden Özkan ayrıca şunları kaydetti:

7 OTURUM

final-108.jpg

Kongre süresince enerji verimliliği politikaları ve iklim krizi, elektrik enerjisinin geleceği ve depolanması, kamuda enerji verimliliği, binalarda enerji verimliliği, enerji verimliliği uygulamaları, enerji depolama sistemleri ve iklimlendirme sistemlerinde enerji verimliliği konu başlıklarında yedi oturum gerçekleştirilmiştir.

· Enerji Sistemlerinde Verimlilik

· Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği

· Binalarda Enerji Verimliliği

· Sanayide Enerji Verimliliği

· Ulaşım Sektöründe Enerji Tüketiminin Ekonomi Politiği

· Enerji Yönetimi ve ISO 50001

· İşletmelerde Enerji Güvenilirliği / Kapasite Kullanımı

· Enerji Verimliliğinde Otomasyon ve Yazılımlar

· Enerji Verimliliği Ve Dijital Dönüşüm

· Enerji Verimliliği Eğitimlerinin Mevcut Durumu ve Geleceği

· Enerji Verimliliği Politikalarının Değerlendirilmesi, Eksiklikleri, Yapılması Gereken Değişiklikler

· İklim Krizi ile Mücadelede Enerji Verimliği

· Pandemi Dönemlerinin Üretim ve Enerji Verimliliğine Etkileri

konuları masaya yatırılmıştır.

KALKINMA VE ENERJİ EKONOMİSİ PANELİ

Kalkınma ve enerji ekonomisi konulu panel oturumunda konuşmacılar ile dünyamızdaki ve ülkemizdeki enerji tüketimi, enerji verimliliği, sürdürülebilirlik, kalkınma ve gelişme konularında ülkemizin mevcut durumunu tartışmış, çözüm önerilerini sunmuşlardır.

Kongre süresince 19 firma stant açarak ürün ve firma tanıtımı yapma şansı yakalamıştır.

final-104.jpg

Üyelerimiz ve öğrenciler yeni teknolojiler ve ürünler hakkında bilgi almıştır.

500 civarında katılımcıyla gerçekleşen etkinliğimiz; üç kamu kuruluşu, iki üniversite, üç sivil toplum kuruluşu, iki şirket tarafından desteklenmiştir.

SONUÇ BİLDİRGESİ YAYINLANACAK

final-103.jpg

Makine Mühendisleri Odası Gebze Temsilciliği Başkanı Barış İnce

Kongrede sunulan bildirilerin tam metni derlendikten sonra Makine Mühendisleri Odası web sayfasında yayınlanacaktır. Ayrıca kongremizde konuşulan konulara ilişkin sonuç bildirgesi de web sayfamızda kamuoyu ile paylaşılacaktır.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.