7. Suç ve Ceza Film Festivali her boyutuyla ‘adalet’i ele alıyor
Bu yıl 3-9 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek 7. Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali'nin ana teması, Türkiye'nin ve dünyanın bu dönemde en çok...
Bu yıl 3-9 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek 7. Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali'nin ana teması, Türkiye'nin ve dünyanın bu dönemde en çok ihtiyaç duyduğu olgulardan birisi oldu: Adalet... Festivalin koordinatörü Bengi Semerci, akademik sunumlar ve film gösteriminden oluşan etkinlikle ilgili "Herkes için adalet' olan sloganımız gereği konuyu her boyutu ele alacağız" dedi.
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi tarafından düzenlenen 7. Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali bu yıl 3-9 Kasım 2017 tarihleri arasında ‘Adalet' ana temasıyla yapılacak. Festivalin açılışı yarın gerçekleştirilecek. Değişik sorunların hem akademik olarak farklı disiplinler hem de sinema sanatı açısından tartışıldığı festivalde, yedinci sanatın dilinden hukuk, adalet, demokrasi, kişi hak ve özgürlükleri konularında geniş kapsamlı düşünce alışverişi zeminleri oluşturulmak hedefleniyor. Festivale yerli ve yabancı sinema temsilcileri yapımcılar, yönetmenler, oyuncular ile özellikle hukuk olmak üzere sosyoloji, ekonomi, iletişim ve psikiyatri dünyasından akademisyenler katılıyor. Akademik toplantılar İstanbul Üniversitesi Merkez Kampüs'ünde Doktora Salonu'nda gerçekleşecek. Film gösterimleri ise Cemal Reşit Rey, Beyoğlu Atlas ve City’s Nişantaşı’nda olacak.
Altın Terazi Uzun Metraj Film Yarışması'nda toplam on film yarışacak. En iyi film 10 bin Euro ödül alacak. Uzun metraj jürisinde Feride Çiçekoğlu (başkan), Demet Evgar, Selman Dursun, Tarık Tufan ve Barry Ward yer alıyor. Altın Terazi Kısa Film Yarışması'nda ön elemeyi geçen on film yarışacak. Yarışmanın ödülü 2 bin 500 Euro olarak belirlendi. Kısa metrajın ana jürisinde İlksen Başarır (başkan), Funda Eryiğit ve Faysal Soysal yer alırken, ön jürisi Korhan Bozkurt, Yosi Mizrahi ve Deniz Uğur'dan oluşuyor.
Suç ve Ceza Film Festivali Koordinatörü Bengi Semerci
Festivalin koordinatörü psikiyatr Bengi Semerci, festivalle ilgili Sözcü.com.tr‘ye konuştu…
7. Suç ve Ceza Film Festivali ile ilgili bilgilendirici özet alalım sizden öncelikle…
Festivalin açılışı 2 Kasım akşamı Cemal Reşit Rey'de gerçekleşecek. Jüri ve festivale katılan filmlerin yönetmenleri, oyuncuları yanı sıra sanat dünyası ve akademi dünyası her yıl olduğu gibi açılışta yer alacak. Açılış töreninde ‘Sinema’ ve ‘Akademi’ alanında bu yılın onur ödülleri verilecek. Kurul tarafından bu yıl ‘Sinema’ onur ödülünün yönetmen Erden Kıral'a ‘Akademik’ onur ödülünün ise Prof. Claus Roxin verilmesi kararlaştırıldı. Açılış filmi bu yıl Berlin Film Festivali’nde özel galası yapılan Hoşcakal Almanya (Bye Bye Germany) olacak. Filmin önemli rollerinden birini oynayan Türk asıllı oyuncu Tim Seyfi açılışta bizlerle birlikte olacak. Açılış töreni yıllardır olduğu gibi Yekta Kopan ve Pınar Altuğ tarafından sunulacaktır.
SEYİRCİ ÖDÜLÜ VERİLECEK
Filmler hangi salonlarda gösterilecek?
Festival filmleri Beyoğlu Atlas ve City's Nişantaşı sinemalarında gösterilecek. Altın Terazi Uzun Metraj Film yarışması için 10 kısa film yarışması için 10 finalist var. Ayrıca panorama bölümünde ve iz bırakanlar bölümünde uzun metraj filmler bir hafta boyunca gösterimde olacaklar. Ayrıca bu yıl başladığımız CAPS Talks programı çerçevesinde yönetmenlerin kendi sinema serüvenlerini aktardıkları ‘Benim sinemam’ bölümünde bu yıl seyirci Derviş Zaim ve İsmail Günel ile buluşacak. Aynı çerçevede ‘Bir Filmin Senaryo Anatomisi’” senaryodan filme ulaşan yolu ele alacak. Bunların dışında sinemalarda film sonrası gerçekleşecek “Sinemada şiddet ile sinemada gerçek ve gerçeklik algısı üzerine iki panelimiz var. Ayrıca yarışma filmlerinin ekiplerinin katılımı ile yapılacak gösterimler sonrası ekiplerin seyirci ile söyleşileri olacak. Kapanış ve ödül töreni ise 8 Kasım akşamı Atlas Sineması’nda yapılacak. Altın Terazi Uzun metraj ve Altın Terazi Kısa Film ödüllerini kazananlar açıklanarak, ödüllerin takdiminden sonra kazanan film bir kez daha seyirci ile buluşacak. Bu ek olarak seyirci ödülü verilecek.
ADALETİN HER BOYUTU ELE ALINACAK
Bu yıl kamuoyunun en çok duyduğu kelimelerden birisi de ‘adalet’ti. 7. Suç ve Ceza Film Festivali yine ‘adalet’ temasıyla gerçekleştirilecek. Geçen yıllara nazaran, bu yılki ‘adalet’ festival için nasıl bir önem taşıyor?
Dünya ölçeğinde yapmaya gayret ettiğimiz bu organizasyonun sadece film festivali boyutuyla değil aynı zamanda adaletin, sadece bir suç ve karşılığında ceza kavramlarından oluşmadığını, tüm toplumu ilgilendiren ve üzerinde önemle durulması gereken bir konu olduğunu gündemde tutmak, tartışmak, ülkeler arasındaki farklılıkları, sorunları gündeme getirmek ve ortak çözümler aramak amacında olduğumuzun da bilinmesini arzu ediyoruz. Bu yıl her yıl olduğu gibi temel konumuz adalet. Akademik programın ana konusunu oluşturan ‘Terör ve Darbelere karşı Hukuk Devletinin Korunması’ tüm dünyanın ve Türkiye’nin gündemini oluşturan önemli bir konu. Adalet başlığı altında festivalin şimdiye kadar seçtiği kadına şiddet, çocuk adaleti, mülteciler, ayrımcılık, yoksulluk gibi tüm alt başlıklar gündemi oluşturan ve tartışılan konulardır. Filmlerin içinde bu yılın akademik başlığını oluşturan konuya ilişkin film seçkimiz olduğu gibi ‘Unutulmayanlar’ başlığı altında da bu konuda çekilmiş önemli filmler seyirci ile yıllar sonra yeniden sinema salonlarında buluşacaklar. ‘Herkes için adalet’ sloganımız gereği konuyu her boyutu ele alacağız.
Hazırlıklar nasıl yapıldı? Hangi kıstaslar ön plana çıktı?
Film seçimleri her yıl www.icapff.com sitesinde bulunan yönetmeliğimize göre yapılıyor. Bu yılda temaya ve yönetmeliğe uygun filmler değerlendirilerek seçki oluşturuldu. Yönetmelik gereği seçilen tüm filmler 2016-2017 yapımı ve Türkiye'de vizyona girmemiş ve ayrıca İstanbul'da başka bir festivalde gösterilmemiş filmlerdir. Uzun metraj filmler festivalin seçici kurulu tarafından yönetmeliğe uygun olarak belirlendi. Kısa filmlerin ise temaya uygunluğu saptanmış olanları ayrıca bir ön jüri değerlendirmesinden geçti. Temel kıstas tematik bir bir film festivali olduğumuz için temaya uygunluk, yeni ve gösterime girmemiş olmaktır. Bu yıl festivalde yıl boyunca ödül almış, dikkat çekmiş filmler göze çarpıyor.
KAÇIRILMAMASI GEREKEN BİR PROGRAM OLDU
Festivalde sizin için kaçırılmaması gereken bir film var mı?
Berlin Film Festivali'nde ‘En İyi Yönetmen’ ödülünü Aki Kaurismaki'ye kazandıran The Other Side Of Hope ( Umudun öteki yüzü) Cannes'de ödül kazanan A Man of Integrity (Dürüs Bir Adam) gibi yapımlar festivalde gösterilecek. Açılış filmimiz Elveda Almanya, yine bu yıl bir kaç ödül alan Kutsal Düzen, henüz dünyada gösterime girmemiş çok yeni bir film olan ve baş rolünü jüri üyemiz Barry Ward'un oynadığı Labirent, Berlin'de seyirci ödülü alan ve vicdani adaleti herkese düşündürecek 1945…Yarışma filmlerinin hepsi çok değerli ve güzeller ama onlar hakkında konuşmak etik olmayacağı için söylemiyorum. Bu program izleyebildiğiniz kadar izlenecek, kaçırılmaması gereken bir program oldu.
Filmler nerede gösterilecek, biletler kaç para olacak?
Festival Filmleri Beyoğlu Atlas ve City's Nişantaşı sinemalarında gösterilecek. Bilet ücretleri ulaşılabilir olarak belirlendi. Biletix gişeleri ve internetten alınabilen biletlerin ücretleri öğrenciler için 7 TL, diğerleri için hafta sonu ve akşam seansları 15 TL, hafta içi ise 7 TL.
Kaynak Sözcü
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.