45 milyon! Üstelik kemiksiz. El insaf

45 milyon! Üstelik kemiksiz. El insaf

Zinnur Büyükgöz çöp ihalesinde kimi iddialara tepkisini tatlı sert ifadelerle verdi. Müteahhide 45 milyon TL’nin kemiksiz kaldığı iddiasına “El insaf” diyen Başkan Büyükgöz, “43 aracı 12 milyona nasıl alırsınız?” diye sordu

Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz ekim ayı olağan toplantısında kamuoyunda uzun süredir gündemde olan çöp ihalesine dair somut açıklamalarda bulundu. l

 

YİNE TEKNİK YAPI

BU SEFER YAŞAR ALKANSIZ

 

İhaleyi daha önce olduğu gibi Pendik merkezli Teknik Yapı aldı. Teknik Yapı uzun yıllar Çayırova Belediyesi eski Başkanı Yaşar Alkan ve Hasan Topaloğlu ortaklığında faaliyet gösterdi. Daha sonra Topaloğlu ortaklıktan ayrıldı. Öte yandan Gebze Belediye Meclisi'nde konu görüşüldüğü sürece ne Büyükgöz ne de diğer hatipler firmanın ismini ağzına almadı. 

 

CHP’DEN POZİTİF ÖNERİ

 

Konuya dair ilk sözü CHP’li meclis üyesi ve grup sözcüsü Saide Arslan Çalışkan aldı. Belediyeden evrak taleplerine yanıt alamadıklarını kaydeden Çalışkan, CHP Grubu olarak konuya dair AKP, CHP ve İYİ Partili meclis üyelerinin yer alacağı ortak bir çalışma grubu önerdi. Çalışkan, “Heyet bu çöp ihalesi üzerine çalışsın. Ve varsa/yoksa bir şaibe onu açıklasın. Belediye üzerindeki bu şaibeyi sizin ve bizim gidermemiz gerekiyor” dedi.

BÜYÜKGÖZ’DEN YEŞİL IŞIK

Başkan Büyükgöz, Çalışkan’a söz konusu yaklaşımından ötürü teşekkür edip öneriye sıcak baktı ve, “Bir yedi emin mahiyetli ya da vakıf mahiyetli incelemeyi nedenleri niçinleri ile yaparız” dedi.

43 ARACI 12 MİLYONA ALIRMIŞIK!

O medyadaki ileri sürülen şekliyle konuyu değerlendirmek kadar bir acziyet olmaz. Bu kapsamda orada kullanılan bir cümle var: Bütün bu araçları, ‘43 tane aracı alsaymışık 12 milyon TL’ye alırmışık.’ Hâlbuki bizim şartnamede 43 tane araç yer almasına rağmen sahada fiilen 48 tane araç çalışıyor. Ayrıca bu araçların her modellerinin mutlaka yedeklemesi olması gerekir.

BOZULDUMU TAMİRDEN 10 GÜNDE GELMEZ

Bizim kullandığımız kasa tipi araçların her bir tanesi 4 milyon 800 bin TL. İki aracın satın alma maliyeti, yaklaşık 10 milyon TL. Hizmet kalitesi ve modelinin getirdiği bir sonuç bu. 48 araç fiilen çalışıyor. Bununla beraber ek araç ikame etmezseniz, o araçlardan bir tanesi bozulursa, 10 günden önce hiçbir tamirciden gelmez. Bu, 10 gün sokaklarda çöpleri alamayacağım demektir.

AMORTİSMAN, SİGORTA,

AYNA KIRMA MALİYETLERİ

Bir başka basiretsizlik; o araçların amortisman ve sigorta masrafları, saha personel komutasını yapan elemanların maliyetleri var. Ayrıca bu araçlar her hafta 4-5 aracın aynasını kırıyorlar. Ben belediye olarak muhatap olsam her bir aynaya 3-4 bin lira para ödemek zorundayım. Ama firma bin liraya hallediyor, 5 bin lirayı 3 bin liraya hallediyor. Beni ilgilendirmiyor.

FİNANSMAN MALİYETİNİ ÜSTLENİYOR

Benim –varsayım- bu ay ödemem yok, param yok. Aylık 1 milyon 800 – 900 bin TL tutarında faturayı ödeyememem halinde banka kredisini kullanıp finansman maliyetini üstleniyor. Araçlar benim olduğum takdirde mazot parasını ödemezsem çalışmaz ama firma çalıştırmak ve finansman maliyetini üstlenmek zorunda.

43 MİLYONA 12 ADET

ARACI NASIL ALIRSINIZ

Ödenen paranın kemiksiz 45 milyon TL’si cebine kalıyor’muş. El insaf ya! Sadece 20 milyon TL’si, yakıt gideri. Nasıl olur böyle? 43 milyon TL’ye 12 aracı nasıl alırsınız? Ben hiçbir şekilde eleştirel mahiyette ifade etmiyorum.

“NİYE BÖYLE YAPTIN”

DİYE SORAMAM

Bu olaylardan sonra, değerli İzmit Belediye Başkanımız satın alma yapmış. Bakın. Sadece orada cümleyi çarpıtıyorlar: ‘10 milyon TL İller Bankası’ndan, 10 milyon TL de özel bankalardan kredi kullanmış. 27 milyon TL. Satın alma maliyeti bu mudur? 14 milyon TL de faiz maliyeti var. Toplam maliyeti, 43 milyon TL. Ben şimdi, ‘Niye böyle yaptın?’ diye kimseye soramam. Bu etik kurallara aykırı. Bugün satın alma maliyeti, faiz başka türlü çalışmıyor.

KARTAL… MALTEPE.. NASIL DERİM!

Nüfusu ve hizmet sahası bize yakın Kartal Belediyesi. Biz 67 milyon TL’ye kiralamışız, Kartal Belediyesi aynı hizmeti 104 milyon TL’ye alıyormuş. Maltepe Belediyesi, 86 milyon TL’ye alıyor. ‘Takdir kamuoyunun’ dersem ne olacak. Yani bize yakın nüfusu olan bütün bu belediyelerin ihale maliyetlerini çıkarttık. Şimdi ben Kartal Belediyesi’ne, ‘Ben 67’ye yaptım. Sen 104’e yaptın. Niye?’ diyebilir miyim? Şayet oralarda yeraltı sistemleri çoksa, benim kullandığım iki tane kasa araç onda dört tane ise zaten o zaman maliyetleri alıp başını gider yani.

O EĞİMDE, AÇIK KASAYLA!

Dolayısıyla burada hangi hizmeti, hangi kalitede, hangi sürdürülebilir kalitede ve standartlarda aldığına bağlı olarak, coğrafya nedir? Benim Adem Yavuz, Hürriyet, Ulus Mahalleleri’ndeki eğimlerde çöp toplamanın kolay olduğunu mu zannediyorsunuz? ‘Açık kasayla da çöp toplasam olur!’ Aracın cinsi, gücü, yakıt maliyeti, o rampa sokaklarda dur kalk dur kalk.

KARS’A GİDEN 1 LİRA YAKAR DA…

Hesap ederken de, ‘Efendim. Buradan kalkıyor araç direk Kars’a gidiyor. Seri. Neymiş: Yolda 1 TL yakıyor.. ‘Nerede o yoğurdun bolluğu?’ derler. Bu araç (Kars’a giden) 1 TL yakabilir ama bu araç (mahalledeki) dur kalk, her çöp konteynerinin yanında dur kalk, 2 TL yakar. Dolayısıyla burada biz şahıs olarak vicdanı rahatım. Bütün şartname maddelerini didik didik kontrolden geçirip bir şeye oturtmuşum. Kaldı ki bizim ihale sistemimiz araç başı değil, tonaj bazlı.

NÜFUS ARTTI AMA AYNI

ORANDA ÇÖP TOPLUYORUZ

Gebze’de sadece 2019 yılında 11 bin 300 civarında nüfus artışı sağlandı. Ve şu anda biz yıl sonu itibariyle 2018 yılındaki çöp miktarlarıyla aynı oranlarda çöp topluyoruz. Biz sıfır atık projesini yaygınlaştırdıkça, geri dönüşümü ayrıştırıp daha da arttırdıkça müteahhidin benden alacağı bedel düşüyor. Nüfus artıyor, hizmet çoğalıyor ama bedel aynı kalıyor. Bu gerçek anlamda düşmek demektir. Sonuç itibariyle nüfus 11 bin artmış ama tonajlar aynı yerde duruyor. 11 bin insan atığını nereye attı.

GÜBRE İHTİYACINI KARŞILAYACAK,

PARA ÖDEMEYECEĞİM

Mevlana Pazarı’nın 3.5 tonluk atığını kompos gübre olarak üreteceğiz. Yani karşılığı ayda 20-22 ton olacak. 3 ton gübre çıkışı olacak. Bunu yaygınlaştıracağız. Sadece gübre üretiminden Mevlana Pazarı’nda ayda 22 ton atığı geri çekmiş olacağız. Yerinde olacak. Hem vatandaşın gübre ihtiyacını karşılamış olacak hem de o atığı taşımak için para vermemiş olacağım.

VİCDANIMIZDAN ŞÜPHEMİZ YOK

Geçmişte siyasi kimliği olan bir arkadaşımız haber yaptı. Ondan sonra farklı mecralara taşındı. O arkadaşımızın ki farklı boyuttaydı, sonrakiler farklı boyutta. Ama bizim hiçbir şekilde kendimizden şüphemiz yok. Vicdanımızdan şüphemiz yok. Rahatlıkla bunun sahibiyiz.

EN EKONOMİK DEĞERLERLE HİZMET

Dolayısıyla hiçbir gün verilemeyecek, sadece hukuk nezdinde verilecek cevap kendi açımdan yeterli değil. Vicdanımda ve inanç değerlerimle kendime cevap vermem lazım.  Hiçbirisinden zerre kadar tereddütüm yok. Bu noktada her arkadaş bilsin ki bu bölgede en ekonomik değerlerle yaptırılan bir hizmet sınıfına ve kalitesine sahibiz.

Ama yine de arkadaşlarla oturur; nedir, ne değildir, ne yapılır konuşulur. Sadece yakıt gideri 20 milyon olan bir işlemde nasıl olurda birinin cebine 45 milyon TL girer. Hangi vicdan idare eder. Böyle bir şey olamaz. Hiçbir şey, zemin de müsait değil.

CHP’YE SÖZÜM YOK

CHP Grubu ve kurumsal olarak, CHP’ye hiçbir kelime, sözüm yok. Dikkat ederseniz bir arkadaşımızın yayınını da ben ayrı tuttum. ‘Hepsi 12 milyondan alınmış’ diyerek başka bir mecraya taşıdılar. Kurumsal kimlik adı altında yayın yapan arkadaşı, onu da ayırıyorum. O bir haber yapmıştır ama yapmaması doğrudur.

SİZİN İÇ MESELENİZ BEN KARIŞMAM

Sorsaydı veya sizler bilgi talebinde bulunurken o arkadaşımızın o hatayı yapıp yapmadığını sorgulasa idiniz, sizin iç meselesiniz ben ona da karışamam. Sonuçta siz kurumsal olarak bu belgeyi, bu bilgiyi almak hakkına sahipsiniz. Bunu en iyi şekilde değerlendirme hakkına sahipsiniz.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.