"28 Nisan resmi yas günü ilan edilsin"

"28 Nisan resmi yas günü ilan edilsin"

Birleşik Metal İş Sendikası Gebze 2 Nolu Şube Başkanı Necmettin Aydın, konuştu.

Birleşik  Metal İş Sendikası  Gebze 2 Nolu Şube Başkanı Necmettin Aydın, “Covid-19'un meslek hastalıkları statüsünde kabul edilmesini ve Uluslar Arası çalışma örgütünün almış olduğu karar gereği  28 Nisan’ın resmi “Yas Günü” olarak ilan edilmesini talep ediyoruz.”dedi.

Necmettin Aydın'ın yazılı açıklaması şöyle:

"4- 10 Mayıs İşçi Sağlığı İş Güvenliği Haftası.” Salgın günlerine denk gelen bu gün, işçi hayatının sermaye için ne denli önemsiz ayrıntı olduğunu bir kez daha gözler önünü serdi. Eşitsiz ve adaletsiz sermaye düzeninde sınıfsal konumumuzun salgına yakalama riskimizi belirlediğini gördük. Bu olağanüstü günler, işçilere hayatta kalmak için bile örgütlenmenin ve örgütlü mücadelenin aciliyetini gösterdi.

SERMAYENİN HIRSI NEDENİYLE  BİNLERCE İŞÇİ HAYATINI KAYBEDİYOR

İşyerlerinde her yıl sermayenin kar hırsı nedeniyle binlerce işçi hayatını kaybediyor, sakat kalıyor ya da meslek hastalığına yakalanıyor. İSİG Meclisi verilerine göre 2019 yılında 115 kadın ve 1621 erkek toplam 1736 işçi iş cinayetleri sonucunda hayatını kaybetti. Dünya verileri de işçiler açısından vahim bir tablo sergiliyor. Uluslararası Çalışma Örgütü verilerine göre her yıl yaklaşık 2 milyon 300 bin kadın ve erkek çalışırken hayatını kaybediyor.

Çin’de ortaya çıkan ve dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını, ülkemizde ilk hastalığın tespit edildiği 11 Mart 2020 tarihinden itibaren en acil gündemimiz oldu. Hergün salgın nedeniyle ölenlerin sayısı artıyor. Dünyada ölümler 260 bin’e yaklaştı. Ülkemizde ise 4 bine yaklaştı. Salgınla mücadele adına birtakım önlemler hayata geçirildi. Bu önlemlerden sosyal izolasyon ve evde kal çağrılarına işçilerinde uyabileceği koşullar sağlanmadı. Hatta belirli günlerde uygulanan sokağa çıkma yasağından bile muaf tutuldular. Fabrikalarda çalıştırıldılar.

İŞÇİLER ÇALIŞMAYA ZORLANDI

Salgının başladığı günden bugüne “evde kal” çağrısı yapılırken, zorunlu olmayan işlerde çalışma durmadı. Cumhurbaşkanı’nın “çarklarının dönmesini sağlamak zorunda olan bir ülke” dediği ülkemizde, milyonlarca işçi işyerlerinde salgın ve iş kazası riski altında güvensiz işyerlerinde çalışmaya zorlandı. İşsiz kalma ve açlığa terkedilme korkusu ile işçiler her gün işlerinin yolunu tuttu.

ILO verilerine göre yüzde 70’i kadın çalışanlardan oluşan sağlık alanında ve ücretli ücretsiz bakım hizmetlerinde iş yükü arttı. Marketlerde, kargo şirketlerinde çalışmalar hız kesmedi. Çalışanlar bir yandan salgın riskinin psikolojik baskısı, bir yandan ağır çalışma koşulları altında çalışmak zorundalar. Bu salgın dönemi değersiz kılınan ücretli ücretsiz bakım emeğinin yaşam için hayati önemini gösterdi.

18 İŞ YERİNDE 118 ÜYEMİZDE COVİD-19 TESPİT EDİLDİ 

Birleşik Metal-İş Sendikası olarak örgütlü olduğumuz işyerlerinde ilk günden itibaren salgınla mücadele ve tüm önlemlerin alınması için mücadele ettik. İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nu 13. Maddesi “çalışmaktan kaçınma hakkı” başta olmak üzere tüm yasal ve meşru haklarımızı kullanmaktan çekinmedik. Bugüne kadar Birleşik Metal Gebze 2 Nolu Şubesi de  7 işyerimizde 30 üyemizde,  Sendikamızın genelinde de 18 işyerinde 118 üyemiz Covid-19 virüsü tespit edildi. Tüm üyelerimiz salgını izolasyonla yendi. Hayati tehlikesi olan üyemiz bulunmuyor. Kısa çalışma ile 13. madde kullanılarak işyerlerinin büyük çoğunluğunda üretime ara verildi.

Tüm önceliğimizin insan hayatı olduğunu bir kez daha hatırlatarak, işçilerin gelirlerini ve işlerini güvenceye alarak,  Covid-19'un meslek hastalıkları statüsünde kabul edilmesini ve Uluslar Arası çalışma örgütünün almış olduğu karar gereği  28 Nisan’ın resmi “Yas Günü” olarak ilan edilmesini talep ediyoruz.". Cengiz Akgün

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum