2024'te Çocuklar Ekran Başında: Kitaplar Yerine YouTube!
2024 yılında çocukların ekran başında geçirdiği süreler dikkat çekici boyutlara ulaştı. Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre, kitap okuma ve ders çalışma gibi aktiviteler yerine çocuklar artık vaktini daha çok YouTube'da video izleyerek ve sosyal medyada gezerek geçiriyor. YouTube, çocukların en çok kullandığı platform olurken, ekran süresinin artışı kitap okuma alışkanlıklarını geride bıraktığı görüldü. İşte detaylar...
Türkiye İstatistik Kurumu tarafından 2024 yılında açıklanan verilere göre, çocuklar arasında internet kullanım oranı ciddi bir artış gösterdi. 2021 yılında yüzde 82.7 olan bu oran, 2024 yılında yüzde 91.3 yükseldi. Cinsiyetlere göre incelendiğinde ise, erkek çocukların yüzde 92.2'sinin, kız çocukların ise yüzde 90.3'nün internet kullandığı görüldü. Bu oranlar 2021’de sırasıyla yüzde 83.9 ve yüzde 81.5 olarak kaydedildiği ifade edildi.
Verilere göre internet kullanan çocukların yüzde 97.4'ünün düzenli olarak internet kullandığını belirtildi. Bu oran 2021 yılında yüzde 98.6 olduğu öğrenildi. Düzenli internet kullanan çocukların yüzde 42.9 hafta içi, yüzde 53.6'sının ise hafta sonu günde en az iki saat internet başında zaman geçiriyor. Yaş gruplarına göre incelendiğinde, hafta içi altı-on yaş grubundaki çocukların yüzde 30.6'sı, on bir-on beş yaş grubundaki çocukların ise yüzde 54.4'ü bu süreyi internet başında geçiriyor. Hafta sonu ise bu oran sırasıyla yüzde43.2 ve yüzde 63.5 olarak belirlendi.
Çocuklar En Çok Video İzlemek İçin İnterneti Kullandı
İnternet kullanım amaçlarına bakıldığında, düzenli internet kullanan çocukların en sık yaptığı aktiviteler arasında yüzde 83.9 ile video izleme ilk sırada yer aldı. Bunu yüzde 75 ile ödev, öğrenme veya çevrimiçi derslere katılım ve yüzde 72.7 ile oyun oynama veya oyun indirme takip etti. Çocukların internet üzerinde en az gerçekleştirdiği aktivite ise yüzde13.2 ile e-posta gönderme veya alma oldu.
Sosyal Medya Kullanımı Artış Gösterdi
Araştırmaya göre, 2024 yılında çocukların yüzde 66.1'i sosyal medya kullanıyor. Erkek çocuklarda bu oran yüzde 68.1, kız çocuklarda ise yüzde 64 olarak tespit edildi. Yaş gruplarına göre incelendiğinde, sosyal medya kullanımı altı-on yaş grubunda yüzde 53.5, on bir-on beş yaş grubunda ise yüzde 79 olarak gözlemlendi.
ÇOCUKLARIN YÜZDE 97.9 SOSYAL MEDYA KULLANIYOR
Sosyal medya kullanan çocukların yüzde 97.9'u düzenli olarak sosyal medya kullanıyor ve bu çocukların hafta içi yüzde 37.1'i, hafta sonu yüzde 49.5'i sosyal medya platformlarında günde iki saat veya daha fazla zaman geçiriyor. On bir-on beş yaş grubundaki çocuklar, altı-on yaş grubundaki çocuklara göre sosyal medyada daha fazla zaman geçiriyor; fark yaklaşık yirmi puan.
Çocukların Tercihi YouTube Oldu
Sosyal medya platformları arasında çocukların en çok kullandığı platform yüzde96.3 ile YouTube oldu. Bunu yüzde41.5 ile Instagram, yüzde26.2 ile TikTok, yüzde 21.4 ile Snapchat ve yüzde 13.6 ile Pinterest izledi. Facebook kullanım oranı yüzde 9.5, X (eski adıyla Twitter) kullanım oranı ise yüzde 4.9 olarak açıklandı. Yaş gruplarına göre bakıldığında, her iki yaş grubunda da en popüler platform YouTube olurken, altı-on yaş grubunda TikTok yüzde 11.7 ile ikinci sırada yer aldı. On bir-on beş yaş grubunda ise Instagram yüzde 63 ile ikinci sırayı aldı.
Cep Telefonu Kullanımı ve Kontrol Alışkanlıkları
Araştırmaya göre, düzenli cep telefonu veya akıllı telefon kullanan çocukların yüzde 32.6 telefonunu en az yarım saatte bir kontrol ettiğini belirtti. Erkek çocuklarda bu oran yüzde 33.9, kız çocuklarda ise yüzde 31.2 oldu. Altı-on yaş grubundaki çocukların yüzde 19.6, on bir-on beş yaş grubundakilerin ise yüzde 42.8 bu alışkanlığa sahip. Ayrıca, uyumadan önce son, uyandıktan sonra ilk iş olarak telefonunu kontrol eden veya televizyon izlerken ve yemek yerken telefon kullanan çocukların oranı yüzde 3.4 iken, bu davranışlardan en az birini gerçekleştiren çocukların oranı yüzde 58.6 olarak tespit edildi. Bu oran 2021 yılında yüzde 52.4 idi.
Ekran Süresi Kitap Okuma Alışkanlıklarını Azalttı
Çocukların ekran başında geçirdiği sürenin olumsuz etkileri de araştırmada ortaya kondu. Çocukların yüzde 34.4'ü ekran başında daha fazla zaman geçirmekten dolayı daha az kitap okuduğunu söyledi. Yüzde33.3'ü ise daha az ders çalıştığını belirtti. Ayrıca, yüzde 25.5'i ailesiyle daha az vakit geçirdiğini, yüzde 18.6'sı arkadaşlarıyla yüz yüze daha az görüşüp daha az oyun oynadığını, yüzde 17.2'si ise daha az uyuduğunu ifade etti.
Kaynak:Abbas Çakar
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.